Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinde öz yönetimli öğrenme ve akademik öz-yeterlik ilişkisi
The relationship between self-directed learning and academic self-efficacy in faculty of sports sciences students
  1. Tez No: 751377
  2. Yazar: ÜNAL YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEYHUN ALEMDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Spor, Education and Training, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Öz-Yeterlik, Akademik Öz-Yeterlik, Öz Yönetimli Öğrenme, Self-Efficacy, Academic Self-Efficacy, Self-Directed Learning
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırma, spor eğitimi alan üniversite öğrencilerinin akademik öz-yeterlikleri ile öz yönetimli öğrenme becerileri arasındaki ilişkiyi belirlemek ve bu özellikleri birtakım bağımsız değişkenler açısından incelemek amacı ile yapılmıştır. Araştırmada, nicel araştırma yaklaşımı çerçevesinde kesitsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu olasılık örnekleme yöntemlerinden biri olan rastgele örnekleme yöntemiyle, Trabzon Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerinden belirlenmiştir. Araştırmaya toplamda 276 öğrenci katılım sağlamıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmada demografik bilgi formu yanında, öz yönetimli öğrenme (ÖYÖ) ölçeği ve akademik öz-yeterlik (AÖY) ölçeği kullanılmıştır. Verilerinin çözümlenmesinde istatistiksel metot olarak, t-testi, ANOVA, Pearson Korelasyon testi kullanılmıştır. Bulgular doğrultusunda spor bilimleri fakültesinde öğrenci olan bireylerin akademik öz-yeterlikleri ile öz yönetimli öğrenmeleri arasındaki ilişki pozitif yönde orta düzeyde ve istatistiksel açıdan anlamlıdır. Akademik öz-yeterlik artarken öz yönetimli öğrenme de artmakta ya da tam tersi öz yönetimli öğrenme arttığında akademik öz-yeterlik puanlarında da artış olduğu şeklinde yorumlanabilir. AÖY ölçeğine göre bulgulara baktığımızda cinsiyet, yaş, sınıf, genel not ortalaması, aktif-pasif sporculuk durumu ve teorik-uygulamalı ders yatkınlıkları değişkenleri ile ilişkisinin istatistiksel açıdan anlamlı olmadığını görmekteyiz. AÖY'nin gelir düzeyi, milli sporculuk ve lisansüstü programa dahil olma isteği değişkenleri ile ilişkisi incelendiğinde ise istatistiksel açıdan anlamlı olduğu tespit edilmiştir. ÖYÖ ölçeğine göre bulgulara baktığımızda da cinsiyet, yaş, sınıf, gelir düzeyi, aktif-pasif sporculuk durumu, milli sporculuk, teorik-uygulamalı derse yatkınlık değişkenleri ile ilişkisinin istatistiksel açıdan anlamsız olduğu tespit edilmiştir. ÖYÖ'nün genel not ortalaması ve lisansüstü programa dahil olma isteği değişkenleri ile ilişkisi incelendiğinde ise istatistiksel açıdan anlamlı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is conducted to examine the relationship between self-directed learning skills and academic self-efficacy of students studying at the Faculty of Sport Sciences according to some variables and to determine the relationships between them. One of the quantitative research methods, the cross-sectional survey model is used in the research. The study group of the research consists of students studying at Trabzon University Faculty of Sport Sciences with the random sampling method, which is one of the probability sampling methods. A total of 276 students participated in the research. In addition to the personal information form, the self-directed learning scale and the academic self-efficacy scale are used as data collection tools in the research. In the research, t-test, ANOVA, and the Pearson Correlation test are used as statistical methods in the analysis of the survey data. In line with the findings, the relationship between academic self-efficacy and self-directed learning of individuals who are students in the faculty of sports sciences is positive, moderate and statistically significant. As academic self-efficacy increases, self-directed learning also increases, or vice versa, when self-directed learning increases, it can be interpreted as an increase in academic self-efficacy scores. When we look at the findings according to the ASE scale, we see that the relationship between gender, age, class, general grade point average, active-passive sportsmanship, and theoretical-practical course disposition variables are not statistically significant. When the relationship of ASE with the variables of income level, national sportsmanship, and desire to get involved in the graduate programs is examined, it is found to be statistically significant. When we look at the findings according to the SSE scale, it has been determined that the relationship between gender, age, class, income level, active-passive sportsmanship status, national sportsmanship, and inclination to theoretical-practical lessons is statistically insignificant. When the relationship between SSE and GPA and the desire to be included in graduate programs is examined, it is found to be statistically significant.