Prediyabetik bireylerde oksidatif stresin değerlendirilmesi
Evaluation of oxidative stress in prediabetic individuals
- Tez No: 751393
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP TUĞBA OZAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ TEKİN YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Prediyabet, oksidatif stres, TAS, TOS, OSİ, Prediabetes, oxidative stress, TAS, TOS, OSI
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
AMAÇ: Gelişmiş ülkelerde yetişkinlerin üçte birinden fazlasının prediyabet hastası olduğu öngrülmektedir. Prediyabet kardiyak risk, morbidite ve mortalite ile ilişkilendirildiği için erken teşhisin önemi artmaktadır. Prediyabet ilişkili komplikasyonların mekanizması ise henüz netlik kazanmamıştır. Oksidatif stres de suçlanan mekanizmalardan biridir. Çalışmamızdaki amaç prediyabetik bireylerde oksidan ve antioksidan düzeylerini değerlendirmek ve böylece hafif hipergliseminin oluşturduğu oksidatif stresi değerlendirmektir. GEREÇ-YÖNTEM: Çalışmamıza prediyabet grubundan 80 hasta ve sağlıklı kontrol grubundan 80 kişi olmak üzere toplam 160 kişi dahil edildi. Her iki grubun da 8 saat açlık sonrası serum örnekleri alındı. Hastalardan alınan örneklerde C-Reaktiv Protein (CRP) ve diğer biyokimyasal belirteçlerle birlikte Total Oksidan Düzey (TOS), Total Antioksidan Düzey (TAS) ölçüldü ve Oksidatif Stres İndeksi (OSI) hesaplandı ve veriler sağlıklı bireylerle karşılaştırıldı. BULGULAR: Prediyabet grubunda sağlıklı kontrol grubuna göre oksidatif stres göstergesi TOS ve OSI'de istatiksel anlamlı bir artış saptanmazken (sırasıyla p değeri: 0,44 ve 0,88) tam tersine antioksidan gösterge olan TAS artışı gösterildi (p = 0,001). Ayrıca sağlıklı bireylere kıyasla prediyabetik grupta inflamatuar belirteç olan CRP istatiksel olarak anlamlı şekilde yüksek saptandı (p = 0,001). SONUÇ: Prediyabetik bireylerde oksidatif stres artışının yanısıra total antioksidan status da artış göstermektedir. Bu durum vücudun kompansatuar mekanizması gibi değerlendirilebilir. Bu nedenle prediyabetik dönemde yakalanıp tedavi edilen bireylerde ilerleyen safhalarda komplikasyon gelişimi engellenmiş olacaktır.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE: It is estimated that more than one third of adults in developed countries have prediabetes. As prediabetes is associated with cardiac risk, morbidity and mortality, the importance of early diagnosis is increasing. The mechanism of prediabetes-related complications has not yet been clarified. Oxidative stress is also one of the implicated mechanisms. The aim of our study is to evaluate the oxidant and antioxidant levels in prediabetic individuals and thus to evaluate the oxidative stress caused by mild hyperglycemia. MATERIAL-METHODS: A total of 160 people, 80 patients from the prediabetes group and 80 people from the healthy control group, were included in our study. Serum samples were taken from both groups after 8 hours of fasting. In the samples taken from the patients, Total Oxidant Level (TOS), Total Antioxidant Level (TAS) were measured together with C-Reactive Protein (CRP) and other biochemical markers, and Oxidative Stress Index (OSI) was calculated and the data were compared with healthy individuals. RESULTS: While there was no statistically significant increase in the oxidative stress indicator TOS and OSI in the prediabetes group compared to the healthy control group (p value: 0.44 and 0.88, respectively), on the contrary, an increase in the antioxidant indicator TAS was shown (p = 0.001). In addition, CRP, an inflammatory marker, was found to be statistically significantly higher in the prediabetic group compared to healthy individuals (p = 0.001). CONCLUSION: In addition to the increase in oxidative stress in prediabetic individuals, total antioxidant status also increases. This situation can be evaluated as the body's compensatory mechanism. For this reason, the development of complications in the later stages will be prevented in individuals who are caught and treated in the prediabetic period.