TiNb alaşımlarının oksidasyon davranışlarının incelenmesi
Investigation of the oxidation behavior of TiNb alloys
- Tez No: 751594
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uçak Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Oksidasyon, titanyum, niyobyum, Oxidation, titanium, niobium
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uçak ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
TiNb24, TiNb25, TiNb26, TiNb25-V1, TiNb25-V3 ve TiNb25-V5 alaşımlarının izotermal olmayan oksidasyon davranışları ve izotermal oksidasyon davranışları termogravimetrik analiz cihazı ile incelenmiştir. Alaşımlar 400ºC ve 600ºC sıcaklıklarda 1 saat süreyle bekletilerek izotermal oksidasyon davranışları incelenmiştir. Alaşımların oksidasyon tepkilerinin ortam sıcaklığına ve eklenen vanadyum miktarına oldukça duyarlı olduğu tespit edilmiştir. Oksidasyon sabitlerinin sıcaklıkla orantılı olarak arttığı gözlenmiştir. İçeriğinde vanadyum bulunan alaşımlarda, vanadyum miktarı arttıkça oksidasyon için aktivasyon enerjisinin 63,52 kj/mol' den 34,25 kj/mol' e düştüğü bulunmuştur. İçeriğinde vanadyum bulunmayan TiNb25 alaşımının ise 7,32 kj/ mol aktivasyon enerjisine sahip olduğu bulunmuştur. Sıcaklığın ve kimyasal birleşim oranının oksidasyon davranışı üzerindeki etkileri tartışılmıştır. Yapılan SEM analizi ile oksidasyon sıcaklığının değişmesiyle oksit tanelerinin morfolojisinin değiştiği görülmüştür. Ayrıca tane boyutlarının artan vanadyum içeriğiyle orantılı olarak büyüdüğü de görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Non-isothermal oxidation behaviors and isothermal oxidation hehaviors of TiNb24, TiNb25, TiNb26, TiNb25-V1, TiNb25-V3 and TiNb25-V5 alloys were investigated by thermogravimetric analiysis. The isothermal oxidation behaviors of the alloys were investigated by keeping them at 400ºC and 600ºC temperatures for one hour. It was found that the oxidation resposes of the alloys were very sensitive to the oxidation temperature and the added vanadium content. Oxidation constants increased proportionally with temperature. It was found that the activation energy decreased from 63,52 kj/mol to 34,25 kj/mol as the amount of vanadium increased in the alloys containing vanadium. The effects of temperature and chemical composition ratio on oxidation behavior are discussed. It was observed that the morphology of the oxide grains changed with thw change of oxidation temperature by SEM analiysis. In addition, it was observed that the grain size increased in proportion to the increasing amount of vanadium.