Askeri ateşli silahlarda çok fonksiyonlu alev gizleyen sisteminin tasarımı ve imalatı
Design and manufacturing of multi-functional flash hider system in military firearm
  1. Tez No: 751601
  2. Yazar: HALİL ÖZASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BOZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Namlu Cihazları, Alev Gizleyen, Susturucu, Namlu Freni, Muzzle Devices, Flash Hider, Silencer, Muzzle Brake
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Ateşli silahların bir kullanıcı tarafından ateşlenmesiyle oluşan namlu patlaması sonucu namlu ucunda yüksek görünümlü alevler oluşur. Ateşli silahların özellikle gece kullanımlarında namlu patlaması sonrasında oluşan yüksek alev görünümlerinin ciddi zararları vardır. Bunlardan en önemlileri, gece kullanımlarında ateşleme sonrasında oluşan yüksek alev görünümü kullanıcının gözlerini kör edebilir ve oluşan yüksek alev görünümü ile düşman kuvvetlerin kullanıcının konumunun tespit etmesine neden olur. Başlıca bu ve diğer nedenlerden dolayı ateşli silahların namlu ucuna takılan cihazlar geliştirilmiştir. Geliştirilen cihazlara namlu ucu cihazları denmektedir. Namlu ucu cihazlarından en yaygın olarak kullanılanları ise namlu frenleri, susturucular ve alev gizleyenlerdir. Yapılan çalışma da özellikle gece kullanımlarında kullanıcının gece görüşünü artırıp, konumunu gizlemek için ve içerisinde özel fonksiyonlarda bulunan çok fonksiyonlu bir alev gizleyen tasarlanıp prototipi imal edilmiştir. Geleneksel tasarım yöntemi kullanılarak 7.62 mm kalibrelerde kullanılmak üzere her birinin farklı özel yapı ve fonksiyonları bulunan üç alev gizleyen modeli tasarlanmıştır. Alev gizleyen modelleri SolidWorks programı ile tasarlanmıştır ve üç modelin içerisindeki hava akış analizleri SolidFlow ile hesaplanmıştır. Modellerin yapı, özellik, fonksiyon ve akış analizleri göz önünde bulundurulduğunda Atabey Çok Fonksiyonlu Alev Gizleyen modelinin en verimli olduğu gözlemlenmiştir. Tasarlanan alev gizleyen modellerinin, üç boyutlu yazıcı Zortrax firmasının ürettiği M200 modeli ile prototipi imal edilmiştir. Atabey Çok Fonksiyonlu Alev Gizleyen ile namlu patlaması sonrasında oluşan alev görünümü minimize edilerek kullanıcının gece görüşü artırılır ve konumu gizlenir. Özel tasarımı ile telleri kesebilir, kesici ve delici yapısı ile düşman kuvvetlere karşı birebir müdafaa da kullanılabilir. Eklenen özel fonksiyonlar ile alanında eşsiz bir alev gizleyen olmuştur.
Özet (Çeviri)
High-looking flames are formed at the tip of the barrel with the muzzle explosion, which is caused by the firing of firearms by a user. The high flame appearances that occur after the barrel explosion, especially in night use of firearms, have serious damages. The most important of these is the high flame appearance that occurs after ignition during night use, which can blind the user's eyes, and the high flame appearance that occurs causes the user's position to be revealed by the enemy forces. For these and other reasons, devices attached to the muzzle of firearms have been developed. The developed devices are called muzzle devices. The most commonly used muzzle devices are muzzle brakes, silencers, and flame suppressors. In the study, a multi-functional flame concealer with special functions was designed and prototyped in order to increase the night vision of the user and hide his position, especially during night use. Using the traditional design method, three flame-hiding models, each with different special structures and functions, were designed to be used in 7.62 mm calibers. Flash Hider models were designed with SolidWorks program and air flow analyzes in three models were calculated with SolidFlow. Considering the structure, feature, function and flow analyzes of the models, it was observed that the Atabey Multifunctional Flame Concealing model was the most efficient. The prototype of the designed flame-hiding models was produced with the M200 model produced by the threedimensional printer Zortrax company. With the Atabey Multi-Function Flash Hider, the flame appearance after a barrel explosion is minimized, increasing the night vision of the user and hiding his position. It can cut wires with its special design, and it can also be used for one-on-one defense against enemy forces with its cutting and piercing structure. With the added special functions, it has been hiding a unique flame in its field.