Havacılıkta güvenlik kültürü: Türk havacılık sektörü üzerine bir uygulama
Aviation security culture: An application on Turkish aviation industry
  1. Tez No: 751612
  2. Yazar: HASAN BUĞRA IŞILAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERHAN ŞENGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Havacılık Endüstrisi, Havacılık Güvenliği, Güvenlik Kültürü, Havacılıkta Güvenlik Kültürü, Aviation Industry, Aviation Security, Security Culture, Aviation Security Culture
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
Havacılık sektörü ilk yıllarından bugüne çeşitli yönlerden gelişim ve değişim göstermiştir. Havacılıkta son yıllarda ortaya çıkan en önemli değişim unsuru ise insandır. Örgüt kültürünün ve güvenlik kültürünün bir parçası olarak insan unsuru havacılıkta operasyonel süreçlerin bütün aşamalarında etkili olabilmektedir. İnsan, kültürü ve normları yaşadığı çevreden edinmekte, bulunduğu çevreyi de aynı şekilde etkilemektedir. Güvenliğe olan bakış açısı, güvenlik bilinci ve olumlu güvenlik kültürü bu unsurlarından etkilenebilmektedir. Araştırmada bu amaçla Schein'ın Örgütsel Kültür Modeli ile Türk havacılık endüstrisinde yer alan güvenlik kültürü üzerinde bir değerlendirme gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında anket aracılığı ile toplanan veriler Yapısal Eşitlik Modeli ile kurama dayalı üç ana faktör olan“Yönetim Sistemi, Lider Davranışları, Çalışan Davranışları”olmak üzere bölümlendirilmiştir. Anket, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu tarafından geliştirilen ölçeğin Türkçe'ye ve havacılık sektörüne uyarlanması ile elde edilmiştir. 5'li Likert tipi ölçek kullanılarak çevrim içi ve fiziksel anket yöntemiyle veriler toplanmıştır. Oluşturulan model ile gerçekleştirilen analiz neticesinde, modelin uyum değerleri içerisinde kaldığı görülmüş, nihai unsur olan güvenlik kültürünü söz konusu üç ana faktörün anlamlı düzeyde açıkladığı tespit edilmiştir. Farklı düzeylerde faktör yüklenimleri elde edildiğinden, güvenlik kültürü bu faktörler tarafından farklı düzeylerde açıklanmaktadır. Bu düzeyler büyükten küçüğe Lider Davranışları, Yönetim Sistemi ve Çalışan Davranışları şeklindedir. Elde edilen sonuç sadece güvenlik kültürüne olan faktör yüklenimlerini ve güvenlik kültürünü oluşturmadaki katkı düzeylerini ifade etmektedir. Bu bakımdan araştırma Türk havacılık endüstrisinde güvenlik kültürünü oluşturan faktörlerin, eksikliklerinin ve hangilerinin geliştirilmesi gerektiğinin ortaya konulması, güvenlik kültürünü oluşturan faktörlerin uygulamada geçerli olup olmadığının belirlenmesi ve açıklama düzeylerinin tespit edilmesi ile kullanılan ölçeğin Türkçe 'ye ve havacılığa uyarlanması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The aviation industry has developed and changed in various aspects since its early years. The most important change element that has emerged in recent years is human. As a part of the security culture, human element can be effective at all stages of operational processes. For this purpose, an evaluation was made on Schein's Organizational Culture Model and the security culture in the Turkish aviation industry. Data collected through the questionnaire for research were divided into three main factors based on the theory,“Management System, Leader Behaviours, and Employee Behaviours”, with Structural Equation Modelling. The questionnaire was obtained by adapting the scale developed by the IAEA into Turkish and aviation industry. Data were collected by using a 5-point Likert-type scale, online and physical survey method. In conclusion, with the analysis of established model, it was observed that the model remained within fit values and determined that three main factors predicted final element, security culture, at a significant level. Since different levels of factor loadings are obtained, security culture is explained by these factors at different levels. Result obtained only expresses factor loadings to the security culture and contribution levels in creating security culture. In this respect, the research is important in terms of revealing the factors that constitute security culture in the Turkish aviation industry, its deficiencies and which ones need to be developed, determining whether the factors that form the security culture are valid in practice and determining explanation levels, and adapting the scale used to Turkish and aviation.