Çokkültürcü sosyal hizmet perspektifinden göç ve kültürel karşılaşma: Uşak'ta yaşayan Afganistan uyruklu gençler
Migration and cultural encounter from multicultural social work perspective: Youth of Afghanistan living in Uşak
- Tez No: 751641
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİLE ZEHRA KÖROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Göç, Kültür, Afgan, Çokkültürcülük, Sosyal Hizmet, Migration, Culture, Afghan, Multiculturalism, Social Work
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışma, çokkültürcü sosyal hizmet perspektifinden Afganistan uyruklu gençlerin kültürel karşılaşma noktasında yaşadıkları sorunların belirlenmesini ve ulaşılan bulguların derinlemesine incelenmesini amaçlamaktadır. Çalışma, kültürel karşılaşma süreçlerini çokkültürcü sosyal hizmet perspektifinden değerlendirmesi açısından önem arz eder niteliktedir. Çalışma, nitel araştırma metodolojisi çerçevesinde, Nisan 2022 tarihinde, Uşak ilinde ikamet etmekte olan, 25 Afganistan uyruklu gence yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada ulaşılan bulgular, içerik analiziyle incelenerek betimsel olarak çözümlenmiş ve daha sonra yorumlanarak aktarılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçların, genç Afganlar özelinde olmak üzere, göçmenlerin kültürel karşılaşma noktasındaki sorunlarını göz önüne sereceği ve bu sorunların çözümü hususunda hem alan uzmanlarına hem de literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Elde edilen bulgular neticesinde; Afganistan uyruklu gençlerin göç sonrası dönemde aile yapılarının büyük bir değişime uğradığı, menşei ülkede sahip oldukları geniş aile yapısının, göçten sonra çekirdek aile yapısına dönüştüğü ve aile hayatında kadının statüsünün arttığı tespit edilmiştir. Çalışma hayatı açısından, çalışma saati olarak zorlanıldığı ancak alınan ücretlerin tatmin edici bulunduğu görülmüştür. Teknoloji kullanım süresinin ve çeşitliliğinin Türkiye'nin bu konuda Afganistan'dan oldukça ileride olmasından dolayı arttığı belirlenmiştir. Dini hayat açısından Türkiye'nin Afganistan'a göre daha rahat ve özgür olarak nitelendirildiği, sosyal ve kültürel hayat açısından ise Afganistan uyruklu gençlerin arkadaş, akraba ve komşu desteğinin olmaması, dil, yer-yön bilmemeden kaynaklanan sıkıntılar nedeniyle mevcut topluma entegrasyonlarında önemli zorluklar yaşadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the problems experienced by young people of Afghanistan nationality at the point of cultural encounter and comb through the findings from the perspective of multicultural social work. The study is important in terms of evaluating the cultural encounter processes from the perspective of multicultural social work. The study was carried out within the framework of qualitative research methodology by applying a semi-structured interview form to 25 young people from Afghanistan, living in Uşak, in April 2022. The findings reached in the study were assed descriptively by analyzing with content analysis, and then interpreted and transferred. The results of the study are related to immigrants, especially young Afghans and will contribute to both the field experts and the literature in the solution of these problems. As a result of the findings obtained; It has been determined that the family structure of the Afghan nationals has undergone a great change in the post-migration period, the extended family structure they have in their country of origin has turned into a nuclear family structure after the migration, and the status of women in family life has increased. In terms of working life, it has been observed that working hours are difficult, but the prices received are satisfying. It has been determined that the technology usage period and diversity have increased due to the fact that Turkey is far ahead of Afghanistan in this regard. It has been determined that Turkey is characterized as more comfortable and free in terms of religious life compared to Afghanistan, but in terms of social and cultural life, Afghan youth have significant difficulties in their integration into the existing society due to the lack of support from friends, relatives and neighbors, and the difficulties caused by language, location and direction.