Kronik ağrısı olan hastalarda major ozon otohemoterapi uygulamasının hemogram parametreleri üzerine etkilerinin retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective investigation of the effects of major ozone autohemotherapy on hemogram parameters in patients with chronic pain
  1. Tez No: 751656
  2. Yazar: BARIŞ KİRMANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ALİ KİRAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik ağrı, Major ozon otohemoterapi, MPV, NLO, Hemogram, Chronic pain, Major ozone autohemotherapy, MPV, NLR, Hemogram
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Kronik ağrı en sık disabilite nedenlerindendir ve yaşam kalitesini bozan en önemli sebeplerdendir. Ozon tedavisinin inflamatuar sürecin yoğun olarak yaşandığı, kronik ağrının eşlik ettiği fizyopatolojik durumlarda tedaviye katkısı şaşırtıcıdır. Medikal ozonun en tanınan ve yaygın olarak kullanılan uygulama şekli Major Ozon Otohemoterapi (MHT)' dir. Bu çalışma, kronik ağrısı olan hastalarda tamamlayıcı tedavi olarak kullanılan, inflamatuar ve oksidan süreçler üzerine etkinliği bilinen MHT'nin ortalama trombosit hacmi (MPV), lökosit (WBC), hemoglobin (HGB), trombosit (PLT), nötrofil/lenfosit oranı (NLO) gibi inflamatuar süreçler hakkında ve çeşitli patolojilerin seyri hakkında birçok veri sağlayan hemogram parametreleri üzerindeki etkilerinin incelenmesini amaçlamaktadır. Materyal ve Metod: Çalışmamıza 01 Ekim 2019 – 01 Ekim 2021 tarihleri arasında Algoloji Polikliniğimize yapılan başvular içinde kronik ağrısı olup MHT uygulanan 18-75 yaş aralığındaki 40 hasta dahil edilmiştir. Kliniğimizde MHT hastalara rutinde 6 seans olarak, haftada 1 kez uygulanmaktadır. İlk MHT öncesinde hemogram için kan örneği alınmakta aynı şekilde 6. seans bitiminde kontrol amaçlı olarak hemogram istenmektedir. Hastaların demografik bilgileri ile hemogram parametrelerine ait (WBC, HGB, PLT, MPV ve NLO) verilerine elektronik ortamda retrospektif olarak hastane bilgi yönetim sistemi üzerinden ulaşılıp değerlendirilmiştir. Bulgular: MPV ortalama değerinde (p=0.015) istatistiksel olarak anlamlı değişiklik görülürken, WBC, HGB, PLT, NLO ortalama değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı değişiklik görülmedi (p>0.05). Ayrıca çalışmamızda en sık gözlenen (%67,5 ) tanı olan fibromiyalji sendromlu (FMS) hastaların MPV ortalamasındaki düşüş istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0.030). FMS tanısı olmayan hastaların MPV ortalamasındaki değişim istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda MPV değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşüş göstermesi, MHT'nin hemogram parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı gross değişikliklere yol açmaması, inflamatuar sürecin eşlik ettiği kronik ağrı ile seyreden patolojilerde tamamlayıcı tedavi seçeneği olarak MHT' nin güvenle uygulanabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Chronic pain is one of the most common causes of disability and one of the most important causes that impair quality of life. The contribution of ozone therapy to the treatment of physiopathological conditions in which the inflammatory process is intense and accompanied by chronic pain is surprising. The most recognized and widely used form of application of medical ozone is Major Ozone Autohemotherapy (MHT). This study aims to examine its effects on hemogram parameters, which provide a lot of data about the course of various pathologies and inflammatory processes such as the mean platelet volume (MPV), leukocyte (WBC), hemoglobin (HGB), platelet (PLT), neutrophil/lymphocyte ratio (NLR) of MHT which is used as a complementary therapy in patients with chronic pain and known to be effective on inflammatory and oxidant processes. Material and Method: Among the applications made to our Algology Clinic between 01 October 2019 and 01 October 2021, 40 patients aged between 18-75 years who had chronic pain and underwent MHT were included in our study. In our clinic, MHT is routinely applied to patients in 6 sessions, once a week. Before the first MHT, a blood sample is taken for the hemogram, and at the end of the 6th session, a hemogram is requested for control purposes. Patients' demographic information and hemogram parameters (WBC, HGB, PLT, MPV and NLO) data were accessed and evaluated in electronic form retrospectively through the hospital information management system. Findings: While there was a statistically significant change in MPV mean value (p=0.015), there was no statistically significant change in WBC, HGB, PLT, NLR mean values (p>0.05). In addition, the decrease in the mean MPV of patients with fibromyalgia syndrome (FMS), the most common diagnosis (67,5%) in our study, was statistically significant (p=0.030). The change in the mean MPV of patients without FMS diagnosis was not statistically significant (p>0.05). Conclusion: The statistically significant decrease in MPV values in our study and the fact that MHT did not cause statistically significant gross changes in hemogram parameters suggest that MHT can be safely applied as a complementary treatment option in pathologies with chronic pain accompanied by inflammatory process.