Serebral palsili çocuklarda yoğun rehabilitasyon uygulamalarının motor ve kognitif fonksiyonlar üzerine etkisi
The effect of intensive rehabilitation interventions on motor and cognitive functions in children with cerebral palsy
  1. Tez No: 751729
  2. Yazar: GÜLER GÖZPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİGAR DURSUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral palsi, yoğun rehabilitasyon, botulinum toksin, Cerebral palsy, intensive rehabilitation, botulinum toxin
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Giriş ve Amaç: Bu araştırmanın amacı tedavi hedefleri ve çocuğun klinik özellikleri doğrultusunda multi seviye BoNT-A enjeksiyonu yapılan SP'li çocuklarda yoğun rehabilitasyon uygulamalarının motor ve kognitif fonksiyonlar üzerine etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel klinik araştırmaya KMFKS seviyesi I- IV olan 4-18 yaş aralığındaki 50 SP'li çocuk dahil edildi. Çocuklar iki gruba randomize edildi. BoNT-A enjeksiyonu sonrası, 3 hafta boyunca çalışma grubu haftada 5 gün, yarım gün veya tam gün yoğun rehabilitasyon programına alınırken kontrol grubu haftada 3-5 gün, günlük 45-60 dk olmak üzere rutin rehabilitasyon programlarına katıldılar. Çocukların tedavi öncesi spastisite düzeyleri Modifiye Ashworth Skalası (MAS) ve Tardieu Skalası, kaba motor fonksiyon düzeyleri Kaba Motor Fonksiyon Klasifikasyon Sistemi (KMFKS) ile değerlendirildi. Sonuç değerlendirmeleri tedavi öncesi ve sonrasında yapıldı. Araştırmanın primer sonlanım noktası Kaba Motor Fonksiyon Ölçütü-66 (KMFÖ-66), Klinik Gözlemsel Yürüme Analizi Ölçeği, Hedef Belirleme Ölçeği (HBÖ); sekonder sonlanım noktası ise kognitif fonksiyonlar için Stroop testi ve İşitsel sözel öğrenme testi (İSÖT) olarak belirlendi. Bulgular: Çalışma ve kontrol grubu arasında demografik özellikler ve tedavi öncesi tüm klinik değerlendirmeler açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Tedavi sonrası her iki grupta GYA, KMFÖ-66 total, hedef, C, D, E bölüm skorlarında istatistiksel olarak anlamlı gelişmeler elde edildi. Tedavi sonrası GYA, HBÖ sonuçlarındaki ile KMFÖ-66 total, hedef, D, E bölüm skorlarındaki değişim miktarları çalışma grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha yüksekti. Tedavi sonrası çalışma grubunda Stroop testi S5S ve S5D değerlerinde, İSÖT tüm skorlarda, kontrol grubunda İSÖT A1-A5 ortalama skorunda istatistiksel olarak anlamlı gelişme kaydedildi. Tedavi sonrasında İSÖT A6, A7 ve A1-A5 ortalama skorlarındaki sonuçlar ve tüm skorlardaki değişim miktarları çalışma grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksekti. Sonuç: Bu araştırmanın sonuçları spastik kaslarına yönelik multi seviye BoNT-A uygulaması yapılan SP'li çocuklarda yoğun rehabilitasyon uygulamalarının motor ve kognitif fonksiyonlar üzerine olumlu etkilerinin olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to evaluate the effects of intensive rehabilitation interventions on motor and cognitive functions in children with CP who received multi-level BoNT-A injection in line with the treatment goals and clinical characteristics of the child. Method: In this prospective observational clinical study, 50 children with CP between the ages of 4-18 with GMFCS levels I-IV were included. The children were randomized in 2 groups. After the BoNT-A injection, the study group was included in an intensive rehabilitation program 5 days a week, half a day or a full day, for 3 weeks, while the control group participated in routine rehabilitation programs 3-5 days a week, 45-60 minutes a day. Baseline spasticity was assessed by Modified Ashworth Scale (MAS) and Tardieu Scale, and gross motor function levels were assessed by Gross Motor Function Classification System (GMFCS). Outcome assessments were measured at baseline and post-treatment. Goal Assessment Scale (GAS), Gross Motor Function Measure-66 (GMFM-66) and Observational Gait Scale (OGS) were primary; Stroop test and Auditory Verbal Learning Test (AVLT) from cognitive tests were secondary outcome measures for the study. Result: There was no statistically significant difference between the study and control groups for demographic and baselineclinical characteristics. Statistically significant improvements were determined in both groups after treatment regarding OGS, GMFM-66 total, goal, C, D, E dimensions' scores. Amount of changes in results of OGS, GAS and GMFM-66 total, goal, D, E dimensions' scores of study group were significantly higher than those of controls' after treatment. Statistically significant improvements in Stroop test S5S, S5D scores, AVLT all scores in study group and AVLT A1-A5 mean scores in control group were determined after treatment. AVLT A6, A7, A1-A5 mean scores and amount of changes in these scores of study group were significantly higher than those of controls' after treatment. Conclusion: The results of this study showed that intensive rehabilitation interventions have positive effects on motor and cognitive functions in children with CP whom spasticity was treated by multi-level BoNT-A injection.