65 yaş altı agresif non-Hodgkin lenfoma tedavi sonuçlarının, gerçek yaşam verileri ile literatür verilerinin karşılaştırılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi
Treatment results, real life data and literature data and evaluation of the results of patients with aggressive non-Hodgkin lymphoma under 65 years
- Tez No: 751728
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN KESKİN, UZMAN GÜVEN YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, İç Hastalıkları, Hematology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Hodgkin dışı Lenfoma, Agresif lenfoma, 65 yaş altı, Febril nötropeni, ciddi nötropeni, Non-Hodgkin Lymphoma, Aggressive lymphoma, under 65 years, Febrile neutropenia, severe neutropenia
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Giriş ve Amaç: Agresif Hodgkin dışı lenfomalar (NHL) (Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma, Grade 3B Foliküler lenfoma ve Mantle Cell Lenfoma) sağ kalımında önemli gelişmeler olan hematopoetik malignite grubudur. Bu araştırmamızda amacımız tedavi alan agresif NHL tanılı genç hasta grubundaki gerçek yaşam verilerimizi literatür verileri ile karşılaştırmak ve bu sonuçları değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız 65 yaş altında olan, agresif tipte Hodgkin dışı lenfoma tanısı almış olan 165hasta ile retrospektif olarak yapılmıştır. Vakaların dosya analizlerinde hastaların yaş, cinsiyet, tanı sırasındaki ECOG performans durumu eşlik eden komorbid hastalıklar, kullandığı ilaçlar, aldığı tedavi rejimi, ara ve tedavi sonrası yanıt kontrolleri, hastanın tedavi sırasındaki ve sonraki süreçte yaşamış olduğu yan etkiler değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastalarımızın %59,4'ü (n=98) erkek, %40,6'sı (n=67) kadındır. Olguların yaşları 23 ile 64 arasında değişmekte olup, ortanca yaş 52 'dir. Olguların %68,5'inin (n=113) DBBHL, %6,7'sinin (n=11) Mantle Cell lenfoma, %16,4'ünün (n=27) Grade 3B Foliküler lenfoma tanısı mevcuttur.Olguların %88,4'ünde (n=145) ECOG değerleri 0-1, %6,1'inin (n=10) ECOG 2, %4,9'unun (n=8) ECOG 3, %0,6'sının (n=1) ECOG 4 olduğu görülmektedir.Olguların %3,6'sının (n=6) Evre 1, %18,2'sinin (n=30) Evre 2, %17,6'sının (n=29) Evre 3, %60,6'sının (n=100) Evre 4 olduğu görülmektedir. 3-4 kür tedavi alımı sonrasında yapılan ara kontrolde olguların %3,6'sı (n=6) tedaviye yanıtsız iken, %29,7'si (n=49) yanıtlı, %66,7'sinde (n=110) tam yanıt görülmektedir. Tüm tedavi sonrası yanıt incelendiğinde, katılımcıların %6,1'inin (n=10) yanıtsız, %8,5'inin (n=14) yanıtlı olduğu, %85,4'ünün (n=140) tam yanıt verdiği görülmektedir.Olguların %55,8'inde (n=92) enfeksiyon görülmezken, %29,1'inde (n=13) hafif, %15,2'sinde (n=25) yatış gerektiren enfeksiyon görülmektedir. Nötropeni değerleri incelendiğinde, vakaların %15,1'inde nötrofil değerleri (n=25) 500-1000 arasında, %23,6'sında (n=39) 500'ün altında olduğu saptanmıştır.Olguların %15,2'sinde (n=40) FEN vardır. Olguların %19,4'ünde (n=32)akciğer komplikasyonu mevcuttur. Olguların %36,6'sında (n=15) bulantı/kusma, %51,2'sinde (n=21) kabızlık görülmüştür. Yaş grupları arasında (18-40, 40-65 yaş) B semptomu görülme durumlarına göre tedaviye yanıt durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır.Olguların evrelerine göre, ECOG skoruna göre tedaviye verdikleri yanıtlar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sonuç:Literatür verileri ile yaptığımız retrospektif çalışma verilerimizin karşılaştırmasında; hasta seçimi, sağ kalımı, tedavi seçimi ve yanıt oranlarıliteratür ile benzer saptanmıştır. Ancak özellikle ciddi nötropeni, febril nötropeni ve yatış gerektiren enfeksiyon oranının literatürle karşılaştırıldığında daha yüksekolduğu görülmüştür. Bunun nedeni olarak da ön planda ciddi nötropeni durumlarında uyulması gereken standart önlem kurallarına yeteri kadar uyulmadığını düşünmekle birlikte bu konuda prospektif çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction:Aggressive non-Hodgkin lymphomas (NHL) (Diffuse Large B-Cell Lymphoma, Grade 3B Follicular Lymphoma and Mantle Cell Lymphoma) are a group of hematopoietic malignancies with significant improvements in survival. Our aim in this study is to compare our real-life data with the literature data in the group of young patients diagnosed with aggressive NHL who received treatment and to evaluate these results. Materials and Methods:Our study was conducted retrospectively with 165 patients under the age of 65 who were diagnosed with aggressive non-Hodgkin lymphoma. In the file analyzes of the cases, the age, gender, ECOG performance status of the patients at the time of diagnosis, comorbid diseases, the drugs used, the treatment regimen, the intermediate and post-treatment response controls, the side effects experienced by the patient during and after the treatment were evaluated. Results:59.4% (n=98) of our patients were male and 40.6% (n=67) were female. The ages of the cases ranged from 23 to 64, with a median age of 52. 68.5% (n=113) of the cases had DLBCL, 6.7% (n=11) Mantle Cell lymphoma, 16.4% (n=27) Grade 3B Follicular lymphoma. ECOG values were 0-1 in 88.4% (n=145) of the cases, ECOG 2 in 6.1% (n=10), ECOG 3 in 4.9% (n=8), 0.6% It is seen that '(n=1) is ECOG 4. 3.6% (n=6) of the cases were Stage 1, 18.2% (n=30) were Stage 2, 17.6% (n=29) were Stage 3, and 60.6% (n=100) It is seen that it is Stage 4. In the interim control after 3-4 cures of treatment, 3.6% (n=6) of the cases were unresponsive to treatment, 29.7% (n=49) responded, 66.7% (n=110) full response is displayed. When the entire post-treatment response is examined, it is seen that 6.1% (n=10) of the participants did not respond, 8.5% (n=14) responded, and 85.4% (n=140) gave a complete response. While infection was not observed in 55.8% (n=92) of the cases, mild infection was observed in 29.1% (n=13) and requiring hospitalization in 15.2% (n=25). When neutropenia values were examined, it was found that neutrophil values were between 500-1000 (n=25) in 15.1% of the cases and below 500 in 23.6% (n=39). FEN is present in 15.2% (n=40) of the cases. There is lung complication in 19.4% (n=32) of the cases. Nausea/vomiting was observed in 36.6% (n=15) of the cases, and constipation was observed in 51.2% (n=21). There was no statistically significant difference between the age groups (18-40, 40-65 years) in terms of response to treatment according to the incidence of B symptoms. There was no statistically significant difference between the responses of the cases to the treatment according to the stage and ECOG score. Conclusion:In the comparison of our retrospective study data with the literature data; patient selection, survival, treatment selection and response rates were found to be similar to the literature. However, especially the rate of severe neutropenia, febrile neutropenia and infection requiring hospitalization was found to be higher when compared to the literature. As the reason for this, we think that the standard precautionary rules that should be followed in severe neutropenia cases are not followed sufficiently, but we think that prospective studies are needed on this subject.