Rat aşil tendon kesisi modelinde ginseng panax'ın aşil tendon iyileşmeşine etkisinin histopatolojik immünhistokimyasal ve biyomekanik açılardan incelenmesi
The effect of ginseng panax on achilles tendon healing in rats from histopathological, immunohistochemical and biochemical aspects with the rat achilles tendon incision model
- Tez No: 751765
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY ADANIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Aşil tendonu, Ginseng Panax, Sıçan, Tendon İyileşmesi, Achilles Tendon, Ginseng Panax, Rat, Tendon healing
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Aşil tendon rüptürleri toplumda sık olarak görülmekle birlikte, kanlanmasının zayıf bir bölge olması tendon iyileşmesini güçleştirmektedir. Güçlü bir tendon iyileşmesi sağlamak adına iyileşmenin herhangi bir fazına etki edebilecek çalışmalar gün geçtikçe önemli hale gelmektedir. Aşil tendonu rüptürlerinin bu hipovasküler bölgeden olması dolayısıyla daha iyi bir iyileşme dokusu sağlayabilmek amacıyla aşil tendonu iyileşme fazlarına etki edebilecek birçok çalışma yapılmıştır. Ginseng panax kök ekstresinin farmakolojik etkileri kanser, şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, bağışıklık sistemi hastalıkları, merkezi sinir sistemi hastalıklarında gösterilmiştir. Kemik osteoporoz ve yara iyileşmesi modellerinde ise kemik mineral dansitesi, trabeküler kemik mineral yoğunluğu, tip1, tip3 kollajen ekspresyonu ve fibroblast ekspresyonu, anjiyogenezis gibi etkileri çalışılmıştır. Çalışmamızın amacı rat aşil tendon kesisi modeli ile ratlarda aşil tendon iyileşmesine ginseng panaxın etkisini histopatolojik, immünhistokimyasal ve biyomekanik açılardan göstermektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 10 haftalık ortalama ağırlıkları 250 gr olan 40 adet genç-erişkin Sprague Dawley erkek cinsi rat kullanıldı. Ratların her biri 20 rattan oluşan 2 gruba ayrıldı. Kontrol ve ginseng panax grubundan tüm ratların sağ aşil tendonları kalkaneus yapışma yerinden 2-4 mm proksimalden kesilerek modifiye kessler tekniği ile dikildi. Postop immobilizasyon uygulanmadı. Ginseng panax grubuna günlük 300 mg/kg ginseng panax kök ekstresi 2 cc distile su ile oral gavaj olarak verildi. Kontrol grubuna ise 2cc distile su günlük oral gavaj olarak verildi. Ratların her gruptan yarısı 15.gün diğer yarısı ise 30. gün yüksek doz anestezik altında servikal dislokasyon yöntemiyle sakrifiye edilerek aşil tendonları distalde kalkaneus, proksimalde bir miktar kas dokusu ile birlikte ampute edildi. Tendonların histopatolojik boyamalar ile movin ve bonar skorları, immünhistokimyasal boyamalar ile tip1 ve tip3 kollajen yoğunlukları, biyomekanik olarak da Fmax değerleri incelendi. Bulgular: Çalışmamızda ginseng panax grubunda tendon iyileşmesinin hem erken hemde geç iyileşme döneminde biyomekanik açıdan istatistiksel olarak anlamlı yüksek Fmax değerleri görüldü. Histopatolojik olarak movin ve bonar skorları erken dönemde anlamlı bulunmamış, geç dönemde anlamlı düşük skorlar bulunmuştur. İmmünhistokimyasal olarak tip1 kollajen yoğunluğu erken dönemde, tip3 kollajen yoğunlukları hem erken hem de geç dönemde, Tip1 /tip3 kollajen oranları ise erken dönemde istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda amacımız ginseng panaxın yara iyileşmesinde olduğu gibi fibroblast ekspresyonu, kollajen sentezi ve anjiogenez üzerine etkilerini erken ve geç tendon iyileşmesi dönemlerinde göstermeye çalışmaktı. Erken ve geç dönem sonuçlarda literatürle de uyumlu olarak ginseng panaxın kollajen sentezi, fibroblast aktivasyonu ve anjiyogenez üzerine etkilerine bağlı olduğunu düşünmekteyiz. Ginseng panaxın tendon iyileşmesi modellerinde fibroblast proliferasyonu, anjiyogenez, antioksidan etkilerine yönelik olarak yapılacak deneysel hayvan çalışmaları ile tendon iyileşmesine katkı sağlayabilecek yeni yaklaşımlar ve tedavi yöntemleri geliştirilebilineceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Altough achilles tendon ruptures are common in the society, the poor blood supply makes tendon healing difficult. In order to provide a strong tendon healing, studies that can affect any phase of the healing are becoming more important day by day. Since achilles tendon ruptures are from this hypovascular region, many studies have been carried out that may affect the healing phases of the achilles tendon in order to provide a better healing tissue. The pharmacological effects of ginseng panax root extract have been shown in cancer, diabetes, cardiovascular disease, immune system diseases, central nervous system diseases. In bone osteoporosis and wound healing models, such as bone mineral density, trabecular bone mineral density type1 and type3 collagen expressions, fibroblast expression and angiogenesis were studied. The aim of our study is to show the effect of ginseng panax on achilles tendon healing in rats from histopathological, immunohistochemical and biochemical aspects with the rat achilles tendon incision model. Material and Methods: In our study, 40 young-adult Sprague Dawley male rats with an average weight of 250 g for 10 weeks were used. Rats were divided into 2 groups of 20 rats each. Right achilles tendons of all rats from the control and ginseng panax groups were cut 2-4 mm proximal from the calcaneus insertion and sutured with the modified kessler technique. Postoperative immobilization is not applied. Ginseng panax group was given 300 mg /kg of ginseng panax root extract daily with 2cc distilled water as oral gavage. The control group, 2cc distilled water was given daily as oral gavage. Half of the rats from each group were sacrificed on the 15th day and the other half on the 30th day using the cervical dislocation method under high dose anesthetic, and their achilles tendons were amputated with the calcaneus distally and some muscle tissue proximal. The movin and bonar scores of the tendons by histopathological staining, type1 and type3 collagen densities by immunohistochemical staining and biomechanical Fmax values of the tendons were examined. Results: In our study, statistically significant high Fmax values were observed in the ginseng panax group in terms of biomechanics both in the early and late healing periods of tendon healing. Histopathologically, movin and bonar scores were not significant in the early period and significantly lower scores were found in the late period. Immunohisyochemically, type1 collagen density was found to be statistically higher in the early period, the type3 collagen density in both early and late periods, and the type1/type3 collagen ratios in the early period statistics were found significantly higher. Conclusion: In our study, our aim was to show the effects of ginseng panax on fibroblast expression, collagen synthesis and angiogenesis, as well as its effects on wound healing in early and late periods. We think that the early and late results are related to the effects of ginseng panax on collagen synthesis, fibroblast activation and angiogenesis, in line with the literature. We believe that experimental animal studies on fibroblast proliferation, angiogenesis and antioxidant effects of ginseng panax in tendon healing models can provide new approaches and treatment methods that can contribute to tendon healing.