Merkezimizde aort stenozuna yönelik uygulanan girişimsel tedavi modalitelerinin erken ve orta dönem sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of early and mid-term results of interventional treatment modalities applied for aortic stenosis at our center
  1. Tez No: 751778
  2. Yazar: SAFA ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ ŞENSÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: cerrahi aort kapak replasmanı, transkateter aort kapak implantasyonu, otolog perikardiyal neoküspidizasyon, surgical aortic valve replacement, transcatheter aortic valve implantation, autologous pericardial neocuspidization
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Toplumların artan yaşam süresi ile kalp kapak hastalıkları içerisinde sıklığı giderek artan aort stenozu (AS), en sık kalp kapak hastalığıdır. Hastaların yaşam süresini ve konforunu önemli ölçüde etkileyen bu patoloji eğer müdahalesiz bırakılırsa ciddi mortalite ve morbiditelere neden olmaktadır. Aort kapak yerine uygun bir protezle replasman bu hastalığın bilinen tek tedavisidir. Bu replasman süreci konvansiyonel olarak açık cerrahi yöntemlerle yapılmaktadır. Özellikle ileri yaşta sıklığı artan hastalığın tedavisi için cerrahi müdahaleye uygun olmayan hastalara yönelik tedavi arayışları ise TAVI yönteminin doğuşunu sağlamıştır. Konvansiyonel cerrahi replasman sürecinin ise en önemli tartışma konularından bir tanesi ideal protez arayışlarıdır. Uzun ömürlü, patolojiyi etkin şekilde ortadan kaldıracak ve yan etki profili yüksek antikoagülan tedavilerini gerektirmeyecek ideal protez yolunda Ozaki prosedürü önemli bir adım olmuştur. Merkezimize ait AS hastalarının tedavilerinde uygulanan farklı girişimsel yöntemlerin operasyonel ve erken dönem (6 aylık) sonuçlarını karşılaştırmayı amaçladık. Metot: Retrospektif ve gözlemsel olarak tasarlanan çalışmamızda, merkezimizde Aralık 2020- Mart 2022 tarihleri arasında SAVR, Ozaki prosedürü veya TAVI işlemi uygulanan ve dahil olma kriterlerini sağlayan 67 adet SAVR, 31 adet Ozaki prosedürü ve 55 adet TAVI olmak üzere toplam 153 hastanın verileri incelendi. İşlemin gerçekleştiği yatışa ilişkin mortalite, uzamış yoğun bakım ve ventilasyon ihtiyacı, kalıcı pacemaker ihtiyacı, hemodiyaliz ihtiyacı, toplam yatış süreleri kaydedildi ve gruplar arasında karşılaştırıldı. 6.ayda yapılan ekokardiyografi sonuçlarından EF%, ortalama ve maksimal transvalvüler gradiyent, Vmax, paravalvüler/transvalvüler aort yetersizliği değerlendirilerek karşılaştırıldı. Bulgular: 153 hastanın erken dönem sonuçları incelendi. İndeks yatışta mortalite açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı. İşlem kaynaklı morbiditelerden SVO ve hemodiyaliz ihtiyacı açısından gruplar arasında fark yoktu. Hastanede toplam yatış süresi TAVI grubunda anlamlı olarak düşükken, uzamış yoğun bakım ve uzamış ventilasyon ihtiyacı TAVI grubunda anlamlı olarak yüksek tespit vii edildi. 6.ay ekokardiyografi verileri incelendiğinde EF% değerleri, AY derecesi açısından gruplar arasında fark tespit edilmedi. Ortalama gradiyent ve Vmax değerleri Ozaki ve TAVI grubunda SAVR grubuna kıyasla anlamlı oranda düşük bulundu. Fakat preoperative değerlere kıyasla gradiyent ve Vmax düşüşleri değerlendirildiğinde anlamlı fark tespit edilmedi. Sonuç: Aort stenozunun mevcut girişimsel tedavi seçenekleri arasında yer alan SAVR, Ozaki prosedürü ve TAVI sol ventrikül çıkım yolunda basıncı düşürüp ventrikül fonksiyonlarını iyileştirmede etkili ve güvenilirdirler. Hastaların operatif riskleri kalp takımı tarafından göz önüne alınarak uygun hastada uygun tedavi seçeneği belirlenmelidir. İdeal protez seçimi de hastanın yaşam kalitesi açısından dikkate alınmalıdır. TAVI'nin etkinliği yüksek riskli hastalarda gösterilmiş olup, orta ve düşük riskli hastalarda da olumlu sonuçlar bildirlmektedir. Erken dönem sonuçları açısından bakıldığında SAVR ve Ozaki ileti yolu hasarı açısından daha güvenirliği, TAVI işlemi ise hastane yatış süresinin kısalığı ile öne çıkmaktadır. 6.ayda özellikle aort yetersizliği açısından fark olmaması, transkateter kapak girişimlerinin gelişimini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Aortic stenosis (AS) is the most common heart valve disease, with an increasing frequency among heart valve diseases with the increasing life expectancy of populations. This pathology, which significantly affects the life expectancy and comfort of patients, causes serious mortality and morbidity if left uninterrupted. Replacement of the aortic valve with a suitable prosthesis is the only known treatment for this disease. This replacement process is conventionally performed with open surgical methods. In particular, the search for treatment for patients who are not suitable for surgical intervention for the treatment of the disease, the frequency of which increases in advanced age, led to the birth of the TAVI method. One of the most important discussion topics of the conventional surgical replacement process is the search for the ideal prosthesis. The Ozaki procedure has been an important step towards the ideal prosthesis that will last long, effectively eliminate the pathology and do not require anticoagulant treatments with a high side-effect profile. We aimed to compare the operational and early (6 months) results of different interventional methods applied in the treatment of AS patients in our center. Method: In our retrospective and observational study, the data of a total of 153 patients, 67 SAVRs, 31 Ozaki procedures, and 55 TAVIs, who underwent SAVR, Ozaki procedure or TAVI procedure in our center between December 2020 and March 2022 and met the inclusion criteria were analyzed. Mortality, prolonged intensive care and ventilation need, permanent pacemaker need, hemodialysis need, and total hospitalization times were recorded and compared between the groups. EF%, mean and maximal transvalvular gradient, Vmax, paravalvular/transvalvular aortic regurgitation were evaluated and compared. Results: Early results of 153 patients were analyzed. There was no statistically significant difference between the groups in terms of mortality at index hospitalization. There was no difference between the groups in terms of procedure-related morbidities, CVO and hemodialysis need. While the total length of hospital stay was significantly lower in the TAVI group, the need for prolonged intensive care and prolonged ventilation was significantly higher in the TAVI group. When the 6th month ix echocardiography data were examined, no difference was found between the groups in terms of EF% values and the degree of AR. Mean gradient and Vmax values were found to be significantly lower in the Ozaki and TAVI groups compared to the SAVR group. However, when the gradient and Vmax decreases compared to the preoperative values were evaluated, no significant difference was detected. Conclusion: SAVR, Ozaki procedure and TAVI, which are among the current interventional treatment options for aortic stenosis, are effective and safe in reducing left ventricular outflow tract pressure and improving ventricular functions. Considering the operative risks of the patients by the heart team, the appropriate treatment option should be determined for the appropriate patient. The choice of the ideal prosthesis should also be considered in terms of the patient's quality of life. The efficacy of TAVI has been demonstrated in high-risk patients, and positive results are also reported in intermediate and low-risk patients. In terms of early-term results, SAVR and Ozaki stand out with their reliability in terms of conduction damage, and TAVI procedure stands out with its shorter hospital stay. The lack of difference especially in terms of aortic regurgitation at 6 months indicates the development of transcatheter valve interventions.