Metaverse'de ınfluencer pazarlamaya yönelik bir inceleme
An examination on influencer marketing in the metaverse
  1. Tez No: 751961
  2. Yazar: İREM GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZALİHA İNCİ KARABACAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Advertising, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Metaverse, Influencer Pazarlama, Influencer, Meta Influencer, Metaverse, Influencer Marketing, Influencer, Meta Influencer
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Web 3.0 alt yapısı üzerine inşa edilen“Metaverse”; blok zinciri, NFT ve kripto para birimleri gibi teknolojilerin sıkça kullanıldığı, sanal gerçeklik uygulamaları ile desteklenen, entegre kullanıcı deneyimleri sunan, birlikte çalışabilir, merkezi olmayan çevrim içi kurgusal sanal evrenler topluluğu olarak açıklanmaktadır. Fiziksel dünyanın bir temsili niteliğindeki bu yeni evren iş, oyun, eğitim ve alışveriş gibi birçok çevrim içi faaliyete uygun ortam sunmakta, beraberinde getireceği teknolojik yenilik, fırsat ve güncel uygulamalar ile global markalar için daha interaktif ve sınırsız bir pazar alanı oluşturmaktadır. Bu bağlamda sosyal medyadaki influencer pazarlama uygulamalarını bu sanal dünyaya taşıyan markaların, iş birliği yaptıkları influencer'lar ve takipçi etkileşimi bakımından yeni pazarlama faaliyetleri geliştirdiği görülmektedir. Bu çalışmada Metaverse dünyasına adım atan markalar ve influencer/meta influencer arasındaki iş birlikleri durum çalışması ve Barthes'ın göstergebilim çözümleme yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Araştırma sonucunda, metaverse'de influencer pazarlama faaliyetlerinde, işbirliği yapılan influencer'ın imajı ve yaşam tarzıyla görsel olarak örtüşen paylaşımların oluşturulduğu, pazarlamada oyunlaştırmanın kullanıldığı, takipçilerle çevrim içi alanlarda gerçek zamanlı etkileşimin olanaklı kılındığı, influencer'ların sosyal medya hesaplarındaki takipçilerini Metaverse'deki etkinliklerine davet ettikleri, oyunlaştırmayla farklı deneyimlerin sunulduğu, markaların yaratıcı ve aynı zamanda fiziksel dünyadaki uygulamalarıyla paralel stratejiler yürüttüğü, dijital ürünlerin pazarlandığı, NFT ya da Web 3.0 teknolojisinin kullanıldığı influencer, marka, takipçi etkileşiminin güncel ortamı olarak Metaverse'de deneyim pazarlamasının ön plana çıktığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
“Metaverse”, which is built on Web 3.0 infrastructure; is described as a decentralized, online fictional virtual universes community that provides integrated and interoperable user experiences, supported by virtual reality applications, where technologies such as blockchain, NFT and cryptocurrencies are frequently used. This new universe, which is representative of the physical world, provides a suitable environment for many online activities such as work, games, education and shopping. At the same time, it creates a more interactive and unlimited market area for global brands with technological innovations, opportunities, and current applications. In this context, it is seen that brands which carry their social media influencer marketing applications to this virtual world develop new marketing activities in terms of influencers which they cooperate with and follower interaction. In this study, the collaborations between the brands that stepped into the Metaverse world and the influencer/meta influencer were examined by making the case study and using Barthes' semiotic analysis method. As a result of the research, it is stated that; in influencer marketing activities on metaverse, posts that visually match the image and the lifestyle of the collaborating influencer have been created, gamification is used in marketing, real-time interaction with followers is enabled in online areas, followers of influencers on their social media accounts were invited to their events on Metaverse, influencer marketing varied experiences are offered by gamification, brands execute strategies in parallel with physical world practices, NFT and Web 3.0 technologies are used, digital products can be marketed and experience marketing has come to the fore in the Metaverse as the current medium of brand and follower interaction.