Türbe ziyaretleri ve manevi destek ilişkisi üzerine bir araştırma: Aziz Mahmut Hüdai Türbesi örneği
A research on the shrine visits and its relationship to spiritual support: the sample of Aziz Mahmut Hüdai Tomb
- Tez No: 751990
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din Psikolojisi, Manevi Destek, Popüler Dindarlık, Türbe, Türbe Ziyareti, Psychology of Religion, Spiritual Support, Popular Religiosity, Tomb, Tomb Visit
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
İnsanlık yaşamın anlamını arama, bulma, koruma, bu anlamı yeniden hatırlama, değiştirme ve dönüştürme çabasıyla yaşar. Din, insanoğlu var olduğundan beri onun bu anlam arayışının bir parçası olarak onunla birlikte varlığını sürdürmüştür. İnsan yaşadığı yalnızlık, çaresizlik, korku, keder, hastalık, kayıp, musibet ve felâketler karşısında ona ümit, teselli ve güven verebilecek bir sığınak aramıştır. Kutsalla kurulan bağ insana acı ve üzüntüler karşısında dayanma gücü sağlamıştır. Türbeler insanların maddi manevi sıkıntılardan kurtulmak ve ibadet etmek için ziyaret ettiği kutsal mekanlardır. Türbeleri ziyaret amaçları göz önünde bulundurulduğunda, insanların hayatlarında önemli kırılma noktalarına denk düşen zamanlarda türbe ziyaretleri yaptıkları dikkat çekmektedir. Araştırmanın amacı, din psikolojisi bağlamında türbeleri ziyaret etmenin, ziyaret edenlere manevi destek yönüyle nasıl bir etkisinin olduğunu ve türbelerle manevi destek arasında bir ilişki bulunup bulunmadığını anlamaktır. İstanbul'da Eyüp Sultan Türbesi'nden sonra en çok ziyaret edilen türbe olması nedeniyle Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi araştırma sahası olarak seçilmiştir. Türbeyi ziyaret eden 25 kişiyle mülakat yapılmıştır. Türbe ziyaretleri ve manevi destek ilişkisini ortaya koymaya yönelik bir çerçeve çizilmiştir. Elde edilen verilere dayalı olarak din psikolojisi açısından türbe ziyaretleri ve manevi destek arasındaki ilişkiyi ortaya koymaya yönelik betimsel analiz yapılmıştır. v
Özet (Çeviri)
Humanity lives by seeking, finding, preserving, remembering, changing, and transforming the meaning of life. Religion has existed with humankind as part of the search for meaning ever since humans existed. In the face of loneliness, despair, fear, sorrow, illness, loss, misfortune, and disasters, humans sought a shelter that could give them hope, comfort, and assurance. The bond established with the sacred has given people the strength to endure in the face of pain and sorrow. Tombs are sacred places where people visit in order to get rid of material and spiritual troubles and to worship. Literature indicates that people make tomb visits when they are at a turning point in their lives. The aim of the study is to understand how visiting tombs in the context of the psychology of religion has an effect on the visitors in terms of spiritual support and whether there is a relationship between the tomb and spiritual support. Aziz Mahmud Hudai Tomb was chosen as the research area because it is the most visited tomb after Eyup Sultan Tomb in Istanbul. Interviews were conducted with 25 people who visited the tomb. In the interviews and observations, a framework was drawn to reveal the relationship between the tomb visits and spiritual support through the reason of the tomb visits, the meaning attributed to the tomb visits and the effect of the tomb visits on the participants. Based on the data obtained, analyses were made to reveal the relationship between tomb visits and spiritual support in terms of psychology of religion. vii