Tanzimat Dönemi Türk romanında anneler ve kızları
Mothers and daughters in Turkish novel of the Tanzimat Period
- Tez No: 752012
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KACIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tanzimat dönemi, roman, kadın, anne, kız, Tanzimat period, novel, women, mother, daughter
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Tanzimat dönemi, 19. yüzyılda meydana gelen yenilikçi hareketlerin yapıldığı bir dönemdir. İdarî, hukukî, askerî ve eğitim alanında yapılan bu yenileşme hareketlerinin yanı sıra, sosyal alanda yapılan iyileşmeye dönük uygulamalar da dikkate değer bir konu olmuştur. Yenilik, ilim ve fen taraftarı olan Tanzimat dönemi aydınları, yeni fikirler içinde yoğrulmuş bir nesil arzusunu taşıyarak, yenilikçi fikirlerini halka ulaştırmak için çeşitli gazetelerde yazdığı yazılarında sadeleşme hareketini de başlatmışlardır. Birçok konuda eser yazarak halkı aydınlatmayı amaç edinmiş ve silik bir iz taşıyan kadın kimliğini öne çıkaran Tanzimat dönemi aydını, aynı zamanda sosyo-kültürel alanda kadının yavaş yavaş belirginleşmesi ve problem alanı oluşturmasında da önemli bir rol oynamıştır. Çalışmamızda, Tanzimat romanında işlenmiş olan anne ve kız teması, aralarındaki ilişki ve anne kız arasındaki bağa göre birçok yönden göz önüne alınarak tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Tanzimat era is a period of innovative movements that took place in the 19th century. In addition to these innovation movements in the field of administrative, legal, military and education, the practices towards improvement in the social field have also been a remarkable issue. The intellectuals of the Tanzimat period, who were supporters of innovation, science and science, started the simplification movement in their articles written in various newspapers in order to convey their innovative ideas to the public, carrying the desire of a generation kneaded in new ideas. The Tanzimat period intellectual, who aimed to enlighten the public by writing works on many subjects and emphasized the female identity with a faint trace, also played an important role in the gradual clarification of women in the socio-cultural field and creating a problem area. In our study, the theme of mother and daughter, which was processed in the Tanzimat novel, was tried to be determined by considering the relationship, bond and psychological effect between them in many ways.