A critical analysis of previous local and international peacebuilding and mediation efforts in Somalia (1990-2021)
Somali'de önceki yerel ve uluslararası barış inşası ve aracılık çabalarının kritik bir analizi (1990-2021)
- Tez No: 752193
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET TURAN ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Afrika, Çatışma, Barış İnşası, Arabuluculuk, Somali, Africa, Conflict, Peace-building, Mediation, Somalia
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma, Somali savaşının temel ve birincil nedenleri ile anlaşmazlığa uzun vadeli bir çözüm bulmaya çalışan uluslararası girişimleri incelemektedir. Somali devleti; etnik, dini, kültürel ve dilsel olarak homojen bir nüfusa sahip bir ülke olarak kabul edilmektedir. Fakat bu homojenlikler, Somali toplumunu dünyanın en kötü çatışmalarının birinden kurtaramamış ve binlerce Somalili bu çatışmalarda hayatını kaybetmiştir. 1991'de Başkan Barre yönetiminin devrilmesi ülke içi krizi tetiklemiş ve o zamandan beri ülke içi krizin çözümü adıma yeterli gelişme olmamıştır. Bu araştırma, arabuluculuk çabalarıyla Somali'deki yerel barış inşasının tarihini anlamaya çalışmaktadır. Araştırma ayrıca Somali'de devam eden çatışmaların çözümünde taban arabuluculuğunun önemini belirlemeyi hedeflemektedir. Ayrıca, araştırma, son üç barış inşası konferansının anlamlı çözümlerle sonuçlanmasına rağmen, barış çabalarının çoğunun neden başarısız olduğunu açıklamaktadır. Böylece yeterince takdir edilmeyen yerel barışı tesis etme çabalarının önemine ışık tutarak, barışı tesis etme çabalarının sadece yabancı, bölgesel ve uluslararası oluşumlarla sınırlı olmadığı ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda, son bölüm, Somali vatandaşlarının uzun vadeli barış ve refahı için çeşitli önerileri ve yöntemleri özetlemektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the origins and primary causes of the Somalia war, as well as international efforts to find a long-term settlement to the dispute. Despite this, Somalia is considered to be a country with a population that is ethnically, religiously, culturally, and linguistically homogeneous. Nonetheless, their similarity did not save them from becoming embroiled in one of the world's worst conflicts, which claimed the lives of thousands of Somalis. The overthrow of President Barre's administration in 1991 triggered the crisis, and no significant improvements have occurred since then. The research sought to comprehend the history of local peacebuilding in Somalia through mediation efforts. The research also sought to determine the importance of grassroot mediation in resolving continuing conflicts in Somalia. Additionally, the research aimed to explain why the majority of peace endeavors failed, despite the fact that the past three peace-building conferences ended in a meaningful resolution. This study also demonstrates the significance of local peace-building efforts whereby it shines a light on underappreciated local peace-building efforts, demonstrating that peace-building efforts are not limited to foreign, regional, and international entities. In this regard, the last chapter provides various recommendations and the very best method to create long-term peace and prosperity for the citizens of Somalia.