Uterin fibroidi olan ve olmayan olgularda HMGA2 (Yüksek hareketli grup A2) geninin ekspresyon ve protein düzeyi profillerinin değerlendirilmesi
Evaluation of expression and protein level profiles of HMGA2 (Highly mobility group A2) gene in subjects with and without uterine fibroid
- Tez No: 752300
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN SUNGUROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Beta-Katenin, Fibroid (miyom), gen ekspresyonu, HMGA2, HMGB1, Beta-Catenin, Fibroid (myoma), Gene Expression, HMGA2, HMGB1
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Fibroid olarak da bilinen uterin leiomiyomlar (UL), miyometriyum olarak adlandırılan düz kas katmanından kaynaklanan benign tümörlerdir. Fibroid oluşumunda birçok faktör etkilidir. HMG (Yüksek Hareketli Grup) proteinleri histon olmayan proteinler olup, yapısal faktörler olarak işlev görürler. Uterus fibroidlerinde HMGB1 ekspresyonu, paraneoplastik dokulardakinden önemli ölçüde daha yüksek bulunmuş, bu da HMGB1'in uterine fibroid oluşumuyla yakından ilişkili olabileceği önerilmiştir. HMGA2 geninin doğrudan veya dolaylı olarak fibroid oluşumunu etkileyebileceği öngörülmektedir, fakat konuyla ilgili çalışmalar devam etmekte olup, kesin bir yargı yoktur. Fibroidlerin patogenezinin kesin olarak bilinmemesi invaziv olmayan yeni tedavilerin gelişimini sınırlamaktadır. Bu tez kapsamında uterin fibroidli hastalarda HMGA2, HMGB1 ve beta katenin genlerinin birlikte çalışılmasıyla, bu genlerin fibroid gelişimine katkısı ilk kez araştırılmıştır. Projemizin bulguları miyom dokusuna ilaveten hasta miyometriyum dokusunun da sağlıklı miyometriyuma göre çok yüksek HMGA2 protein ifadelenmesine sahip olduğunu göstermiştir. Protein fonksiyonel ürün olduğu için elde edilen Western blot sonuçları en güvenilir veriyi oluşturmaktadır. Uterin leiomiyomlu hastaların miyometriyumunun normal miyometriyumdan farklı/yüksek HMGA2 protein ifade profiline sahip olduğu ilk kez bu araştırma ile belirlenmiştir. Sağlıklı miyometriyum dokusunda HMGB1 gen ekspresyonu, hasta miyom ve miyometriyumu ile kıyaslandığında istatistiksel anlamlı olmasa da daha yüksek ifade edildiği görülmüştür. Diğer bir deyişle UL ve hasta miyometriyum dokusunda HMGB1 gen ifadelenmesinin azaldığı gözlenmiş ve bu sonuç HMGB1'in proliferasyonu inhibe edip, apoptoz aktivesini arttırdığı hipotezini desteklemektedir. Sonuç olarak HMGB1'in ifadelenmesindeki azalmanın fibroid gelişimini desteklediği ve HMGA2 ekspresyonunda ise artışın fibroid oluşumuna katkıda bulunduğu şeklinde yorumlanmıştır. Beta katenin ifadelenmesi ise literatürle uyumlu olarak miyom dokusunda daha yüksek bulunmuş ve HMGA2 yüksek ifadelenemesine benzer şekilde, yüksek beta katenin ifadesinin UL gelişimini desteklediği belirlenmiştir. Projemizin bu çıktıları ile hipotezimizi destekleyecek önemli ve özgün sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Expression and Protein Level Profiles of HMGA2 (Highly Mobility Group A2) Gene in Subjects with and Without Uterine Fibroid Uterine leiomyomas (UL), also known as fibroids, are benign tumors that arise from the smooth muscle layer called the myometrium. Many factors are effective in the formation of fibroids. HMG (Highly Mobility Group) proteins are nonhistone proteins and act as structural factors. HMGB1 expression was found to be significantly higher in uterine fibroids than in paraneoplastic tissues, suggesting that HMGB1 may be closely associated with uterine fibroid formation. It is predicted that the HMGA2 gene may directly or indirectly affect fibroid formation, but studies on the subject are ongoing and there is no definite judgment. The exact pathogenesis of fibroids is unknown, limiting the development of new non-invasive treatments. In this thesis, the contribution of these genes to fibroid development was investigated for the first time by studying the HMGA2, HMGB1 and beta catenin genes in patients with uterine fibroids. The findings of our project showed that in addition to myoma tissue, patient myometrium tissue also has very high HMGA2 protein expression compared to healthy myometrium. Since the protein is a functional product, the Western blot results obtained constitute the most reliable data. In this study, it was determined for the first time that the myometrium of patients with uterine leiomyoma had a different/higher HMGA2 protein expression profile than the normal myometrium. HMGB1 gene expression was found to be higher in healthy myometrial tissue when compared to patient fibroids and myometrium, although it was not statistically significant. In other words, decreased HMGB1 gene expression was observed in UL and patient myometrium tissue, and this result supports the hypothesis that HMGB1 inhibits proliferation and increases apoptosis activity. As a result, it was interpreted that the decrease in the expression of HMGB1 supports fibroid development and the increase in the expression of HMGA2 contributes to fibroid formation. Beta catenin expression was found to be higher in myoma tissue in accordance with the literature, and it was determined that high beta catenin expression supported the development of UL, similar to the high expression of HMGA2. With these outputs of our project, important and original results have been obtained to support our hypothesis.