Türkiye'de ve dünyada gelir dağılımı eşitsizliği ve yoksulluk
Income distribution and poverty in Turkey and the world
  1. Tez No: 752586
  2. Yazar: DESTEGÜL TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACI AHMET KARADAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Gelir dağılımı, Yoksulluk, Kuznets Eğrisi, Panel Veri Analizi, Income distribution, Poverty, Kuznets Curve, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Ülkelerin, uzun yıllardan beri ortak gayesi yoksulluğu azaltmak ve gelir dağılımında adaleti sağlamaktır. Milli gelirin, toplumun tüm kesimlerine adil dağıtılması, toplumsal barışın, huzurun, adaletin sağlanmasında büyük öneme sahiptir. Fakat, güvenli ve huzurlu bir ortam sağlanmasında karşılaşılan en önemli sorunlar gelirin adil dağılımının sağlanamamasıdır. Eşitsiz gelir dağılımı, sosyolojik, ekonomik ve toplumsal birçok soruna neden olmaktadır. Bu sorunların en başında da yoksulluk gelmektedir. Yoksulluk, bir neden değil bir sonuç olarak ortaya çıkmaktadır. Eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik gibi kamusal hizmetlere erişimde fırsat eşitliğinin sağlanamaması, yüksek enflasyon, hızlı nüfus artışı, ülkelerin coğrafi bölgeleri arasındaki gelişmişlik farklılıkları, kırdan kente göçler, cinsiyet ayrımcılığı, ekonomik krizler, siyasi güvensizlik ve servet dağılımının adil olmaması gelir dağılımını olumsuz etkilemekte dolayısıyla da yoksulluk derinleşmektedir. Çalışmada, gelir dağılımı eşitsizliği ve yoksulluk kavramları, türleri, nedenleri ve ölçütleri ele alınacak, dünyada ve Türkiye'de gelir dağılımı eşitsizliğinin ve yoksulluğun hangi boyutta olduğu ortaya konulmaktadır. Dünyada gelir dağılımı eşitsizliği ve yoksulluk ele alınırken ülkeler gelişmişlik düzeylerine göre sınıflandırılmış ve incelenecek olan ülkeler gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Ayrıca, çalışmada ekonometrik analiz yapılmıştır. Kuznets modeli kullanılarak yapılan analizde Türkiye dahil 18 gelişmekte olan ülkeye ait panel veri setine kübik bir denklem uygulanarak, kişi başı milli gelirin ve İGE'nin, gelir dağılımı eşitsizliği üzerindeki etkisi incelenmiştir. Analizde gelir dağılımı eşitsizliğini temsilen Gini katsayısı, yoksulluğu temsilen İGE ve gelir seviyesini temsilen kişi başına düşen milli gelir kullanılmıştır. Analizde kullanılan değişkenler 2000-2019 dönemine aittir. Analiz sonucunda, elde edilen uzun dönem katsayılarına göre, İGE'de meydana gelebilecek bir artışın gelir eşitsizliğini azaltacağı ve ayrıca kişi başına gelir ile Gini katsayısı arasında N şeklinde bir ilişkinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
For many years, the common goal of countries is to reduce poverty and to ensure justice in income distribution. The fair distribution of the national income to all segments of the society is of great importance in ensuring social peace, tranquility and justice. However, the lack of fair distribution of income is the most important problems encountered in providing a safe and peaceful environment. The unequal distribution of the income causes many sociological, economic and social problems. One of these problems is poverty and it emerges as a result, not as a cause. Failure of providing equal opportunity in access to public services such as education, health, social security and also high inflation, rapid population growth, development differences between geographical regions of countries, migration from rural to urban areas, gender discrimination, economic crises, political insecurity and unfair distribution of wealth affect income distribution negatively and so poverty is deepening. In this study, the concepts of income inequality, poverty, their types, causes and criteria will be discussed. The extent of income inequality and poverty in the world and in Turkey will be revealed. While addressing the inequality of income distribution and poverty in the world, countries are classified according to their level of development. The countries to be examined are divided into two groups as developed and developing countries. Also, econometric analysis was performed in this study. In the analysis made using the Kuznets model, a cubic equation was applied to the panel data set of 18 developing countries, including Turkey, and the effect of per capita income and İGE on income inequality was examined. In the analysis, Gini coefficient was used to represent income inequality, İGE to represent poverty and per capita income to represent income level were used. The variables used in the analysis are belong to the period of 2000-2019. As a result of this study, according to the long-term coefficients obtained, it determined that an increase in İGE will reduce income inequality and there is also an N-shaped relationship between per capita income and the Gini coefficient.