Dünyada ve Türkiye'de gelir dağılımı eşitsizliği ve yoksullukla mücadele politikaları
Income inequality in the World and in Turkey and poverty alleviation policies
  1. Tez No: 441040
  2. Yazar: AZADE TAŞCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF ÖZSAĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Gelir Dağılımı Eşitsizliği, Yoksulluk, Mücadele Politikaları, Dünya, Türkiye, Inequality of income distribution, Poverty, Prevention Policy, World, Turkey
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Son yıllarda, kalkınma sürecinde gündem maddeleri dâhilinde ele alınan gelir dağılımı eşitsizliği ve yoksulluk iktisat biliminin önemli konuları arasındadır. Yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren yaygın küreselleşme ile refah artışının yaşandığı en zengin dönem olarak ifade edilen dünyada, gelir dağılımı eşitsizliği ve yoksulluk, hem az gelişmiş hem de gelişmiş ülkelerde en önemli sorunlarıdır. Birçok insan dünya ölçeğinde yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşamını sürdürmektedir. Bununla birlikte Dünyada ve Türkiye'de, gelir dağılımı eşitsizliği ve yaygınlaşan yoksulluğun görünümünü incelenmeye başlanmıştır. Tüm dünya gelir dağılımındaki açığı ve yoksulluğu azaltmaya karşı ciddi önlemler almaya yönelmiştir. Bu nedenle, süregelen zamanda dünyada çeşitli uluslararası kuruluşlar tarafından gelir dağılımı eşitsizliği ve yoksulluk üzerine daha fazla incelemeler yapılmıştır. Bu incelemelerin başında ülkelerin insani gelişim endeksleri, gelir eşitsizlikleri ve yoksulluk sınırları yer almıştır. Bu çalışmada, dünyada gelir dağılımı eşitsizliği ve yoksullukla mücadele politikaları ile Türkiye'de yoksulluğunun önlenebilirliği açısından gelir dağılımı eşitsizliğine yönelik mücadele politikaları değerlendirilecektir. Dünyada ve Türkiye'de gelir dağılımı eşitsizliği ve yoksulluğa yönelik hazırlanan politikaların yetersiz kaldığı ve ilerlemeleri geciktirdiği görülmüştür. Bu nedenle politikaların yeniden gözden geçirilmesi gerekmekte ve istikrarlı, kararlı politikaların uygulanmasının gerekliliği kaçınılmaz olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the development process discussed within the agenda of income distribution inequality and poverty are among the major topics of Economics. Since the second half of the twentieth century, with the globalization of the world commonly referred to as the richest period of significant growth of prosperity, income inequality and poverty, in both underdeveloped and developed countries are the most important issues. Many people is living below the poverty and hunger worldwide limit. However, in the world and Turkey, income inequality and the appearance of widespread poverty began to be investigated. All the world to take serious measures to reduce poverty and vulnerability of the income distribution is directed. Therefore, when continuing income distribution by various international organizations in the world inequality and more studies it has been made on poverty.Human development index of the country at the beginning of this review, income limits on inequality and poverty has taken place. In this study, world income inequality and poverty reduction policies and policies for fighting poverty, inequality of income distribution in Turkey is evaluated in the prevention. Prepared for the poverty and inequality of income distribution in Turkey and the world the policies are inadequate and delayed progress was observed. Therefore, the policy needs to be revised and stable, the necessity of implementation of stable policies are seen as inevitable.