Ahmed Bîcan'ın Envârü'l-Âşıkīn eserininin kelâmi yönden incelenmesi
The work of Ahmed Bîcan's Envârü'l-Âşikīn the examination of the theal
  1. Tez No: 752610
  2. Yazar: AHMET EMİN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERKAN BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Envârü'l-âşıkīn, Yazıcıoğlu Ahmed Bîcân, Osmanlı Edebiyatı, Kelâm, İnanç, Anwâr al-âshıqîn, Yazidjioghlu Ahmad Bidjan, Ottoman Literature, Kalam, Faith
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışma üç ana bölümden oluşmakta olup temelde Ahmed Bîcan'ın Envârü'l-âşıkīn adlı eserinin itikadî konularının kelâmî yönden incelenmesini hedeflemektedir. Bu doğrultuda ilk bölümde Ahmed Bîcân'ın hayatı, ailesi, yaşadığı dönem ve diğer eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Bîcan'ın bilgi ve varlık anlayışı ortaya konmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise kelâm ilminin usûl-i selâse başlıklandırması ile eserin inanç konuları incelenmiştir. Bu bağlamda iman ile ilgili konular açıklandıktan sonra sırasıyla ulûhiyyet bahisleri başlığında Allah'a İman ve ile kaza ve kadere iman konusu, nübüvvât bahislerinde peygamberlere iman ve kitaplara iman konusu, sem'iyyât bahisleri başlığında ise gaybî konular olan meleklere iman ve âhirete iman konusu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study consists of three main chapters and aims to examine the religious issues of Ahmad Bidjan's Envârü'l-Aşıkîn. In this chapter, information is given about Ahmad Bidjan's life, family, period, and other works of his life. In the second chapter, Bîcan's understanding of knowledge and existence tried to be revealed. In the third chapter, the belief issues of the work are examined with the title of Usul-u selase of theology. In this context, after the subjects related to faith are explained, the subject of belief in Allah and belief in accident and destiny under the title of divinity, belief in prophets and belief in books of nubuvvat (the issues concerning the Prophet), and belief in angels and belief in the hereafter, which are unseen subjects, are examined in the title of sam'iyyat (the transferred Islamic knowledge).