Pandemi sürecinde problemli akıllı cep telefonu kullanımının kumar bağımlılığı ve sosyal medya bağımlılığı ile ilişkisi
The relationship of problematic smartphone use during the pandemic process with gambling addiction and social media addiction
  1. Tez No: 752675
  2. Yazar: GÖKHAN ARIBURNU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPTEKİN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Pandemi, Akıllı Cep Telefonu, Bağımlılık, Kumar Bağımlılığı, Sosyal Medya Bağımlılığı, Pandemic, Smartphone, Addiction, Gambling Addiction, Social Media Addiction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada; Pandemi sürecinde akıllı cep telefonu ile vakit geçiren bireylerin kumar bağımlılığı ve sosyal medya bağımlılığı ile ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gerçekleştirilen çalışma 199 kişi tarafından Google Formlar aracılığı ile 18 yaş üzeri kişilere uygulanmıştır. Çalışmaya 77 kadın (%38,4) ve 122 erkek (%61,6) katılım göstermiştir. Literatüre bakıldığında kimi çalışmalarda sosyal medya bağımlılığı için cinsiyet farkı olduğu bulunamamıştır. Gerçekleştirdiğimiz bu çalışmamızda sosyal medya bağımlılığının kadınlarda istatiksel olarak daha yüksek oranda bulunduğunu gözlemledik. İnsanlığın yüzyılda bir karşılaştıkları salgın hastalıklar 2019 yılının son çeyreğinde içinde bulunduğumuz toplumu etkisi altına almıştır. Etkisi tüm dünya genelinde ses getirmiş ve insan yaşantısında bazı değişikliklere neden olmuştur. Salgın hastalığın getirdiği ses neticesinde dünya üzerinde süregelen bazı alışkanlıklar rafa kaldırıldı ve yeni düzen alışkanlıkları hayatın normal akışı halini aldı. Hayatımızda son 20 yıl içerisinde ortaya çıkan cep telefonları şüphesiz ki salgın öncesinde büyük bir gelişim gösterdi ve hemen her ev içerisinde en az bir tane akıllı cep telefonu kendine yer edindi. Gündelik yaşantısının vazgeçilemez bir iletişim ve iş aracı olan akıllı cep telefonları, insanlığın şüphesiz ki en önemli iletişim araçlarında en ön sıralara yerleşti. Akıllı cep telefonları tek başına iletişim konusunda bizlere kolaylık sağlamamaktadır, içerisinde bulundurdukları sosyal medya aplikasyonları ile bu durumu desteklemektedir. Salgın sürecinde dünyadan haberler alabilmek için kullanılan bu aplikasyonlar bizlere iletişim ve teknoloji açısından aslında ne kadar önemli materyaller olduklarını süreç boyunca bizlere göstermişlerdir. Ev içerisinde kapanma sürecinde insanlar birbirleri ile haberdar olabilmek için, sosyalleşebilmek ve iletişim kurmakta bu uygulamalar sayesinde büyük bir kolaylık yaşamışlardır. Yaşanılan bu kolaylık neticesinde kişilerin akıllı cep telefonları ile geçirdikleri vakitler artmış ve devamında bazı sonuçlar doğurmuştur. Sosyal medya aplikasyonları ile uzun süreler vakit geçirmek insanlarda sosyal medya bağımlılığı gelişimine neden olmuştur. Bağımlılık gelişimi kişiler arası farklılık geliştirebilmektedir ve problemli akıllı cep telefonu kullanımının devamında gelişen bazı bağımlılık türleri mevcuttur, geliştirilen bu bağımlılık türlerinden biriside kumar bağımlılığıdır. Geliştirilen kumar aplikasyonları akıllı cep telefonlarına entegre edilmiş ve kişilerin kumar oynaması basite indirgenmiştir. Mevcut bankaların telefon uygulamaları ile saniyeler içerisinde para aktarımı sağlanabilmekte ve kumar aplikasyonlarına kolaylıkla para ii yatırılabilmektedir. Araştırmanın temelinde salgın sürecinde ev içerinde geçirilen vaktin artması ve sosyal medya ve kumar alışkanlıklarının ne düzeyde yükseldiğinin araştırılması hedeflenmektedir. Araştırma üç ölçek bir demografik bilgi formu üzerinden ilerletilmiştir. Google form aracılığı ile akıllı cep telefonu kullanımı olan insanlara iletilmiş ve yanıtlanması istenilmiştir. Öncesinde literatür de bu konu ile ilgili çalışmaların azlığından dolayı alana katkı sağlaması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study; It is aimed to determine the relationship between gambling addiction and social media addiction of individuals who spend time with their smart phones during the pandemic process. The study was applied to people over the age of 18 by 199 people via Google Forms. 77 women (38.4%) and 122 men (61.6%) participated in the study. Looking at the literature, no gender difference was found for social media addiction in some studies. In our study, we observed that social media addiction is statistically higher in women. Epidemics that humanity encounters once in a century have affected the society we live in in the last quarter of 2019. Its effect has resonated all over the world and has caused some changes in human life. As a result of the sound brought by the epidemic, some habits in the world were shelved and the new order habits became the normal flow of life. The mobile phones that have appeared in our lives in the last 20 years have undoubtedly shown a great development before the epidemic and at least one smart mobile phone has taken its place in almost every home. Smart mobile phones, an indispensable communication and business tool in daily life, have undoubtedly occupied the forefront of humanity's most important communication tools. Smart mobile phones alone do not provide us convenience in terms of communication, they support this situation with the social media applications they contain. These applications, which are used to receive news from the world during the epidemic process, have shown us how important materials they are in terms of communication and technology throughout the process. Thanks to these applications, people have experienced great convenience in being able to socialize and communicate with each other in the process of closing in the house. As a result of this convenience experienced, the time people spend with their smart phones has increased and it has had some consequences. Spending long periods of time with social media applications has led to the development of social media addiction in people. Addiction development can develop interpersonal differences, and there are some types of addiction that develop after problematic smartphone use, one of these addiction types is gambling addiction. Developed gambling applications have been integrated into smart mobile phones and gambling has been simplified. With the phone applications of existing banks, money can be transferred within seconds and deposits can be easily deposited in gambling applications. On the basis of the research, it is aimed to increase iv the time spent at home during the epidemic process and to investigate the level of social media and gambling habits. The research was carried out on a three-scale demographic information form. It was conveyed to people with smart mobile phone use via the Google form and they were asked to respond. Previously, it was aimed to contribute to the field due to the scarcity of studies on this subject in the literature.