COVID-19 pandemi sürecinde fizik tedavi hastalarında ağrı, anksiyete ve yorgunluk şiddeti arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between pain, anxiety and extension of fatigue in physical therapy patients during the COVID-19 pandemic
- Tez No: 752796
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ VEYSEL ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, pandemi, ağrı, anksiyete, yorgunluk, COVID-19, pandemic, pain, anxiety, fatigue
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmanın amacı; COVID-19 pandemi sürecinde fizik tedavi hastalarında ağrı, anksiyete ve yorgunluk şiddeti arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmada uygulanacak yaklaşım nicel araştırma dizaynı kapsamında ölçek uygulaması şeklinde gerçekleştirilecektir. Kullanılacak ölçek formunda; demografik özellikler (12 madde), koronavirüs anksiyete ölçeği (5 madde), görsel analog skalası (2 madde) ve yorgunluk şiddeti ölçeği (9 madde) olmak üzere toplamda 28 maddeden, beş bölümden oluşmaktadır. Araştırmaya katılan bireyler Ataşehir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne başvuran 117 hastadan oluşan gönüllü kişilerdir. 117 bireyin, çalışmada uygulanan koronovirüs anksiyete ölçeği, görsel analog skalası, yorgunluk şiddet ölçeği yanıtları istatistiksel olarak incelenmiştir. Görsel analog skalası bulguları ise şu şekilde raporlanmıştır: Şiddetli ağrı hissedilen bölgeler değerlendirildiğinde; en çok ağrı şikayeti %52,2 ile lomber bölgenin sol tarafında ardından da %47,8 ile lomber bölgenin sağ tarafında olduğu tespit edilmiştir. Bu bölgeleri %34,3 ile servikal bölge; %32,8 ile torakal bölgenin sol tarafı ve %31,3 oranı ile torakal bölgenin sağ tarafı takip etmektedir. Çalışmaya katılan bireylerin en az şikayet ettiği ağrı bölgeleri ise; %1,5 ile göğüs bölgesi ve önkol bölgesi olarak belirlenmiştir. Yorgunluk şiddet ölçeği bulgularında da“Yorgun olduğum zaman motivasyonum azalır”ifadesine çoğunlukla katılmışlar (%51,3),“Egzersiz yapmak beni yoruyor”ifadesine ise katılma eğilimde (%33,3) olduklarını bildirmişlerdir.“Yorgunluk fiziksel fonksiyonumu etkiler”ifadesine de katılımcıların çoğu (%30,8) katılma eğiliminde olduklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between pain, anxiety and fatigue severity in physical therapy patients during the COVID-19 pandemic. The approach to be applied in the study will be carried out in the form of scale application within the scope of quantitative research design. In the scale form to be used; demographic characteristics (12 items), coronavirus anxiety scale (5 items), visual analog scale (2 items) and fatigue severity scale (9 items) in total, consisting of 28 items and five sections. The individuals participating in the study are volunteers consisting of 117 patients who applied to Ataşehir Physical Therapy and Rehabilitation Center. The responses of 117 individuals to the coronovirus anxiety scale, visual analog scale, and fatigue severity scale applied in the study were analyzed statistically. The visual analog scale findings were reported as follows: When the areas of severe pain were evaluated; it was determined that most pain complaints were on the left side of the lumbar region with 52.2% and then on the right side of the lumbar region with 47.8%. These regions are the cervical region with 34.3%; It is followed by the left side of the thoracic region with 32.8% and the right side of the thoracic region with a rate of 31.3%. The pain areas that the individuals participating in the study complain about the least are; With 1.5%, the left side of the chest region, the left side of the forearm region and the right side were determined. In the findings of the fatigue severity scale, they mostly agreed with the statement“My motivation decreases when I am tired”(51.3%), and they tend to agree with the statement“Exercise makes me tired”(33.3%). Most of the participants (30.8%) stated that they tended to agree with the statement“Fatigue affects my physical function”.