Serebral palsi hastalarında vitamin B12, Folat ve D Vitamini düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of Vitamin B12, Folat and Vitamin D levels in patients with cerebral palsy
- Tez No: 753137
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET GÜZELÇİÇEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Serebralpalsi, D vitamini, Folat, B 12 vitamini, Cerebralpalsy, Vitamin D, Folate, Vitamin B 12
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç:Serebralpalsili çocuklarda beslenme problemleri sağlığa negatif etki ederek, fizyolojik, fiziksel ve sosyal iyilik halini ve bundan dolayı da yaşam kalitesini azaltmaktadır. Bu halde, beslenme problemi yaşamakta olan çocuğun aile yaşantısında da güçlükler yaşanabilmektedir.Serebralpalsi'li çocuklarda beslenme yetersizliğine bağlı olarak diyetle alınan vitamin ve mineral yetersizliği olduğunu düşünmekteyiz. Bu nedenle çalışmamızda serebralpalsili hastaların vitamin b12, folat ve D vitamini düzeylerini ve bu değerleri etkileyen etmenleri inceledik.Serebralpalsili hastalardaki vitamin ve mineral yetersizliğinin düzeyini laboratuar değerleriyle erken zamanda saptayıp erken tedavi edilmesini amaçladık. Materyal ve Metod: Bu çalışmada, Aralık 2020-Eylül 2021 tarihleri arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Nöroloji polikliniğine başvuran 1-18 yaş aralığındaki serebralpalsi tanılı yaklaşık 50 hastanın, vitamin B12, Folat ve D vitamin düzeylerinin, kontrol grubunda yer alan yine 50 hasta ile karşılaştırılması elde edilen bulgulara ait sonuçların normal popülasyondan (kontrol grubu) istatiksel olarak farklı olup olmadığı değerlendirildi. Bulgular: Çalışmada serebralpalsi tanılı hastaların 16 (%32,0) kız ve 34'ü (%68,0) erkek olurken, kontrol grubunda yer alan çocukların 21'i (%42,0) kız ve 29'u (%58,0) erkekdi. Her iki grup arasında cinsiyet açısından istatistiksel farkın anlamlı olmadığı saptandı.(p>0.05). Çalışmada serebralpalsi tanılı hastaların yaş ortalaması 5,02±3,73 yıl olurken, kontrol grubundaki hastaların yaş ortalaması 5,84±4,59 yıldı. Her iki grupta da kız hastaların yaş ortalamalarının erkeklerden daha yüksek olduğu tespit edildi. Her iki grup arasında yaş ortalamaları açısından istatistiksel farkın anlamlı olmadığı saptandı.(p>0.05) Çalışmada serebralpalsi tanılı hastaların ortalama D vitamini düzeyi 23,11±14,98 olurken kontrol grubu hastaların ortalama D vitamini düzeyinin 35,69±24,62 olduğu saptandı. Hasta grubunda kızların ortalamasının erkeklere göre daha yüksek, kontrol grubunda ise daha düşük değerde olduğu gözlendi. Her iki grup arasında D vitamini düzeyi açısından istatistiksel farkın anlamlı olduğu saptandı (p0.05) Sonuç:Serebralpalsi tanılı hastaların ortalama D vitamini düzeyi 23,11±14,98 olurken kontrol grubu hastaların ortalama D vitamini düzeyinin 35,69±24,62 olduğu saptandı. Hasta grubunda kızların ortalamasının erkeklere göre daha yüksek, kontrol grubunda ise daha düşük değerde olduğu gözlendi. Her iki grup arasında D vitamini düzeyinin serebralpalsili tanılı hastalarında ortalama değerlerinin kontrol grubuna göre daha düşük düzeyde olduğu saptandı.Serebralpalsi tanılı hastaların B12 vitamini ve Folat ortalama değerlerinin kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu fakat CA, P ve ALP ortalama değerlerinin kontrol grubuna göre daha düşük seviyede olduğu saptandı.Her iki grup arasında CA ve ALP düzeyi açısından istatistiksel farkın anlamlı olduğu saptanırken, B12 vitamini, Folat ve P düzeyleri açısından istatistiksel farkın anlamlı olmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: Nutritionalproblems in childrenwithcerebralpalsynegativelyaffecthealth, reducingphysiological, physicalandsocialwell-beingandthereforequality of life. Inthiscase, difficultiesmay be experienced in thefamily life of thechildwho has nutritionalproblems. Wethinkthatchildrenwithcerebralpalsyhave vitamin and mineral deficiencyduetonutritionaldeficiency. Therefore, in ourstudy, weexaminedthe vitamin B12, folateand vitamin D levels of patientswithcerebralpalsyandthefactorsaffectingthesevalues. MaterialsandMethods: Inthisstudy, vitamin B12, Folateand vitamin D levels of approximately 50 patientsaged 1-18 yearswith a diagnosis of cerebralpalsywhoappliedtothe Harran UniversityMedicalFacultyHospitalPediatricNeurologyoutpatientclinicbetweenDecember 2020 andSeptember 2021 weredeterminedby 50 patients in thecontrolgroup. Itwasevaluatedwhethertheresults of thefindingsobtained in comparisonwiththepatientwerestatisticallydifferentfromthe normal population (controlgroup). Results: While 16 (32.0%) girlsand 34 (68.0%) boyswerediagnosedwithcerebralpalsy in thestudy, 21 (42.0%) girlsand 29 (58%) children in thecontrolgroup. ,0) wasmale. Therewasnostatisticallysignificantdifferencebetweenthetwogroups in terms of gender (p>0.05). Inthestudy, theaverageage of thepatientswithcerebralpalsywas 5.02±3.73 years, whiletheaverageage of thepatients in thecontrolgroupwas 5.84±4.59 years. Itwasdeterminedthattheaverageage of femalepatientswashigherthanthat of males in bothgroups. Itwasdeterminedthattherewasnostatisticallysignificantdifferencebetweenthetwogroups in terms of average age. detected. Itwasobservedthattheaverage of girls in thepatientgroupwashigherthanthat of boys, andlower in thecontrolgroup. A statisticallysignificantdifferencewasfoundbetweenthetwogroups in terms of vitamin D levels (p0.05). Conclusion:Themean vitamin D level of thepatientswithcerebralpalsywas 23.11±14.98, whiletheaverage vitamin D level of thepatients in thecontrolgroupwas 35.69±24.62. Itwasobservedthattheaverage of girls in thepatientgroupwashigherthanthat of boys, andlower in thecontrolgroup. Theaveragevalues of vitamin D levels in patientswithcerebralpalsywerefoundto be lowerthanthecontrolgroupbetweenbothgroups. Theaveragevalues of vitamin B12 andFolate in patientswithcerebralpalsywerehigherthantheaveragevalues of thecontrolgroup, but theaveragevalues of CA, P and ALP werelowerthanthecontrolgroup. Itwasfoundthattherewas a statisticallysignificantdifferencebetweenthetwogroups in terms of CA and ALP levels, but it was not foundto be statisticallysignificant in terms of vitamin B12, Folateand P levels.