Ardahan ili Göle ilçesi geçiş dönemleri
Transition periods of Ardahan province Göle district
- Tez No: 753181
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ŞAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Geçiş Dönemleri, Doğum, Düğün, Ölüm, İnanış, Transition Periods, Birth, Wedding, Death, Belief
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Ardahan ili Göle ilçesi kültürlü bir nüfus yapısına sahip farklı etnikleri bünyesinde barındırır. Birçok kültürel değeri etrafında toplayan geçiş dönemleri, Göle'de bütün canlılığıyla devam etmektedir. Geçiş dönemleri diye adlandırdığımız doğum, evlenme, ölüm çevresinde kümelenen birtakım gelenekler, uygulamalar, inanmalar, kişinin yeni dönemlere geçişi sırasında onu daha mutlu kıldığı gibi, ailenin ve toplumun diğer fertleri ile de daha uyumlu yaşamasını sağlamaktadır. Ardahan İli Göle İlçesi Geçiş Dönemleri başlıklı bu çalışma giriş, ön söz, doğum, sünnet, evlenme ve ölüm olarak altı bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında Ardahan İli Göle İlçesi Tarihi, Coğrafi Konumu, Ekonomik Durumu, Etnik Yapısı ve Geçiş Dönemleri hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Doğum, Doğum Öncesi, Doğum Sırası ve Doğum Sonrası âdetleri yer almaktadır. İkinci Bölümde Sünnet, Sünnet Öncesi, Sünnet Sırası ve Sünnet Sonrası âdetleri yer almaktadır. Üçüncü bölümde Düğün, Düğün Öncesi, Düğün Sırası ve Düğün Sonrası âdetleri yer almaktadır. Dördüncü bölümde Ölüm, Ölüm Öncesi, Ölüm Sırası ve Ölüm Sonrası âdetleri yer almaktadır. Yapılan bu çalışma sonucunda Ardahan İli Göle İlçesindeki geçiş dönemlerine ait âdetler, inançlar, gelenek görenekler ele alınmış ve günümüzde de halen devamlılığını koruduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Göle district of Ardahan province contains various ethnicities with a multi-cultural population structure. The transition periods which involve many cultural values, continue with all their vibrancy in Göle. Certain traditions, practices, and beliefs clustered around birth, marriage, and death, which we call transition periods, not only make people more content during the transition to new ones but also facilitate enable them to live more harmoniously with other members of the family and society. This study, titled“Transition Periods of Göle District of Ardahan Province,”consists of six parts including introduction, preface, birth, circumcision, marriage, and death. The introduction part provides information about the History and Geographical Location of the Göle District of Ardahan Province and Transition Periods. The first part addresses birth, pre-birth, birth order, and post-birth customs. The second part addresses pre-circumcision, circumcision, and post-circumcision customs. The third part addresses pre-wedding, wedding, and post-wedding customs. The fourth part addresses death, pre-death, death order and post-death customs. In conclusion, this study addresses customs, beliefs and customs related to the transition periods in the Göle District of Ardahan Province stipulating that they still maintain their continuity today.