2016-2020 yılları arasında İstanbul'da Morg İhtisas Dairesi'nde otopsisi yapılan non-travmatik bebek ölümlerinin adli tıbbi açıdan değerlendirilmesi
Forensic medical examination of non-traumatic infant deaths autopsied in The Morgue Department in İstanbul between 2016-2020
- Tez No: 753257
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÜZÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bebek ölümleri, otopsi, ani bebek ölümü sendromu, Infant deaths, autopsy, sudden infant death syndrome
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Dünya'da her yıl milyonlarca çocuk önlenebilir nedenlerden ölmekte olup bunun çoğunluğu yaşamın ilk zamanlarında meydana gelmektedir. Bebeklik dönemindeki ölüm nedenleri, bebek sağlığı ile ilgili sorunların ortaya konması ve bunun yanında bir ülkenin gelişmişlik düzeyinin değerlendirilmesi açısından önemli olmaktadır. Bu çalışmada, non-travmatik bebek ölümleri incelenerek, bebeklik dönemi ölüm nedenleri, engellenebilir nedenlerin tartışılması ve tanı konulmasında güçlük çekilen ani bebek ölümü sendromunun adli tıp açısından literatür eşliğinde tartışılması amaçlanmıştır. Gereç Yöntem: Adli Tıp Kurumu Morg İhtisas Dairesi'nde 01.01.2016-31.12.2020 tarihleri arasında otopsisi yapılmış, Adli Tıp Kurumu Birinci Adli Tıp İhtisas Kurulu'nca görüş bildirilmiş 274 olgu retrospektif olarak değerlendirildi. Belirlenen parametreler üzerinden karşılaştırılma yapıldı. Verilerin analizinde“Statistical Package for Social Science (SPSS) for Windows 22.0”kullanıldı. Bulgular: Olguların yıllara göre azalarak devam ettiği, erkek bebeklerin kız bebeklerden anlamlı olarak fazla olduğu, ölümlerin sıklıkla postneonatal dönemde gerçekleştiği, en sık ikamette, beşikte, yatakta vs. bir yerde uyuduğu esnada olduğu, kesin ölüm nedeni olarak en sık ikisinin doğal ölüm (%36,1) ve pnömoni (%22,2) olduğu tespit edildi. Olguların alınan kültür örneklerinde en sık E. coli (%5,8) ürediği, trakeal PCR'da en sık (%49,2) Rhinovirus bulunduğu, trakeal sürüntü kültürlerinde S. aureus ürediği, 104 (%38,0) olguda akciğer histopatoloji bulgusu olduğu görüldü. Tartışma ve Sonuç: Kesin ölüm nedeni doğal ölüm olan olguların, gelişmiş ülkelerde başta gelen ölüm nedeni olan 'Ani Bebek Ölümü Sendromu' olarak değerlendirilebileceği düşüncesindeyiz. Önlenebilir nedenlerden olan enfeksiyona bağlı ölümler adli-tıbbi olan çalışmamızda da ön planda yer almakta, bunun için sağlık stratejileri geliştirilmesinin bebek ölümlerini önemli ölçüde azaltacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Millions of children die from preventable causes every year in the world, and most of them occur in the early stages of life. Causes of death in infancy are important in terms of revealing the problems related to infant health and evaluating the development level of a country. In this study, it was aimed to examine non-traumatic infant deaths, to discuss the causes of death in infancy, preventable causes, and to discuss sudden infant death syndrome in the light of forensic medicine literature. Material and Method: 274 cases, autopsied between 01.01.2016 and 31.12.2020 in the Morgue Specialization Department of the Forensic Medicine Institute, and whose opinion was given by the First Forensic Medicine Specialization Board of the Forensic Medicine Institute, were evaluated retrospectively. Comparison was made over the determined parameters.“Statistical Package for Social Science (SPSS) for Windows 22.0”was used in the analysis of the data. Results: It was observed that the cases continued to decrease over the years, male babies were significantly higher than female babies, deaths occurred frequently in the postneonatal period, most frequently in residence, cradle, bed, etc. It was determined that the most common cause of death was natural death (36.1%) and pneumonia (22.2%) as the exact cause of death. E. coli (5.8%) was most common in the culture samples of the cases, Rhinovirus was the most common (49.2%) in tracheal PCR, S. aureus was grown in tracheal swab cultures, 104 (38.0%) patient was found to have pulmonary histopathology findings. Discussion and Conclusion: We think that cases with a definite cause of death can be considered as 'Sudden İnfant Death Syndrome', which is the leading cause of death in developed countries. Infection-related deaths from preventable causes are also at the forefront in our forensic-medical study, and we think that developing health strategies for this will significantly reduce infant mortality.