Crossfit sporcularında 4 haftalık recovery programının yorgunluk ve performans üzerine etkisi
The effect of 4-WEEK recovery program on fatigue and performance in crossfit athletes
- Tez No: 753336
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLBER KARAGÖZOĞLU COŞKUNSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Crossfit, Yorgunluk, Performans, Crossfit, Fatigue, Performance
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı, crossfit sporcularında 4 haftalık recovery programının yorgunluk ve performans parametreleri üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışma, dahil edilme kriterlerine uyan ve çalışmayı kabul eden yaş ortalaması 38.4 ± 8.10 olan 58 crossfit sporcusu ile yürütülmüştür. Katılımcılara recovery programı kapsamında Transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS), derin doku masajı, Theraguntm, miyofasiyal roller, Graston ve buz masajı uygulanmıştır. Katılımcıların tedavi öncesi ve tedaviden 4 hafta sonraki yorgunluğu Yorgunluk Şiddeti Ölçeği ile ve performansı ise Back squat, Deadlift ve Box jump testleri ile değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda 4 haftalık recovery programının crossfit sporcularda (hem kadınlarda hem de erkeklerde) yorgunluk skorlarında azalmaya performans skorlarında ise artışa neden olduğu tespit edilmiştir. Kadın ve erkek sporcuların performans skorları ve yorgunluk ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of the 4-week recovery program on fatigue and performance parameters in crossfit athletes. The study was conducted with 58 crossfit athletes with a mean age of 38.4 ± 8.10 who met the inclusion criteria and accepted the study. Transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS), deep tissue massage, Theraguntm, myofascial roller, Graston and ice massage were applied to the participants within the scope of the recovery program. The fatigue of the participants before and 4 weeks after the treatment was evaluated with the Fatigue Severity Scale and their performance was evaluated with the Back squat, Deadlift and Box jump tests. As a result of the study, it was determined that the 4-week recovery program caused a decrease in fatigue scores and an increase in performance scores in cross fit athletes (both women and men). There was no statistically significant difference between the performance scores and fatigue measurements of female and male athletes.