Comparison of quality of life of parents of typically children with autism spectrum disorder
Otizm spektrum bozukluğu olan ve tipik gelişen çocukların ebeveynlerinin yaşam kalitelerinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 753492
  2. Yazar: ABBAS OUDAH WAHEED ALOMAIRI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM YAZICI GÜLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuklar, Ebeveynler, Otizm spektrum bozukluğu, Yaşam kalitesi, Autism spectrum disorder, Children, Parents, Quality of life
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Otizm spektrum bozukluğu (OSB), sosyal etkileşim ve iletişim problemleriyle karakterize nörolojik ve gelişimsel bir bozukluk olarak tanımlanmaktadır. Her bireyin etkilenim düzeyinin, semptomlarının büyük farklılıklar içermesi nedeniyle“spektrum”bozukluğu olarak bilinmekte, genellikle yaşamın ilk iki yılında ortaya çıkması nedeniyle“gelişimsel bozukluk”olarak tanımlanmaktadır. Bu araştırmanın temel amacı, otizmli çocuğa sahip anne babaların yaşam kalitesi düzeylerini incelemek, tipik gelişim gösteren çocukların anne babaların yaşam kaliteleri ile karşılaştırmaktır. Araştırma 8 Şubat 2022 - 1 Haziran 2022 döneminde Irak, Bağdat'taki Pediatri Eğitim Hastanesine (Otizm merkezi) devam eden 5-11 yaş arasındaki otizmli çocukların ebeveynleri ve aynı şehirdeki devlet okullarına devam eden 5-11 yaş arasındaki çocukların ebeveynlerinin katılımıyla yapılmıştır. Bu çalışmaya toplam 200 ebeveyn dahil edilmiştir. Ebeveynlerin sosyodemografik özelliklerine ait bilgiler ebeveynlere sorularak kaydedildi ve ebeveynlerin yaşam kaliteleri WHOQOL-BREF ile değerlendirildi. Verilerin normal dağılımının tespit edilmesiyle her iki grubun değerlendirme sonuçlarının karşılaştırılmasında student t testi kullanıldı. Araştırma bulgularına göre; genel sağlık algısı (p0,05). Benzer şekilde tipik gelişim gösteren anneler ve babaların yaşam kaliteleri arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p>0,05). OSB'li çocukların ebeveynlerinin sosyodemografik özellikleri ile yaşam kaliteleri arasındaki ilişki incelendiğinde; ebeveynlerin daha çok kentsel alanda yaşadıkları ve bu durumun sosyal ilişkileriyle (p=0,013), eğitim seviyesinin ve aylık gelirinin çevresi ile (sırasıyla p=0,033; 0,016) pozitif korelasyon gösterdiği bulundu. Diğer taraftan daha çok çekirdek aile (%52) yapısına sahip oldukları ve aile tipinin fiziksel sağlıkla negatif korelasyon gösterdiği bulundu (p=0.005). Total yaşam kalitesi puanları ise ailenin aylık geliri ile ilişkili bulundu (p=0,037). Tipik gelişim gösteren çocukların ebeveynlerinin sosyodemografik özellikleri ile yaşam kaliteleri arasındaki ilişki incelendiğinde; ebeveynlerin daha çok kentsel alanda yaşadıkları ve bu durumun psikolojik sağlıklarıyla negatif yönde (p=0,033) korelasyon gösterdiği, çevresel koşullarının ve total yaşam kalitesi puanlarının ise ailenin aylık geliri ile pozitif yönde ilişkili olduğu bulundu (p=0,022; 0,010). OSB'li olan ve olmayan çocukların ebeveynlerinin diğer sosyodemografik özellikleri ile yaşam kalitesi değerlendirmeleri arasında ilişki bulunmadı (p>0,05). Bu çalışma, OSB'li ve tipik gelişim gösteren çocukların ebeveynlerinin yaşam kaliteleri arasında fark olduğunu ve OSB'li çocukların ebeveynlerinin yaşam kalitelerinin daha düşük olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar aynı zamanda ailelerin yaşam kalitelerinin geliştirilmesi için desteklenme ihtiyacını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Autism spectrum disorder (ASD) is a neurological and developmental disorder characterized by social interaction and communication problems. The primary purpose of this research is to examine the quality of life levels of parents of children with Autism and compare them with the quality of life of parents of children with typical development. A comparative study was carried out in Paediatric Teaching Hospital (Autism center) and schools in Baghdad, Iraq, from 8 February 2022 to 1 June 2022. According to the research findings, except for general health perception (p0.05). Similarly, there was no statistically significant difference between the quality of life of mothers and fathers with typical development children (p>0.05). This study shows a difference between parents of children with ASD and typically developing children's quality of life of parents of children with ASD is lower. These results also show how important it is to help families so that they can live better lives.