Türkiye ekonomisindeki enflasyon patikasının seyri ve bu patika üzerinde etkili olan başlıca faktörlerin enflasyon üzerindeki etkileri
The progress of the inflation path in the turkish economy and the effects of the main factors affecting this path on inflation
  1. Tez No: 753599
  2. Yazar: BEYZA NUR AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR BAYRAM SOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Talep Enflasyonu, Maliyet Enflasyonu, Inflation, Cost-Push Inflation, Demand-Pull Inflaton
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Enflasyon tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ekonomisinde de önemli makro iktisadi göstergeler içerisinde yer almaktadır. Dolayısıyla enflasyon kavramı, enflasyonun nedenleri ve sonuçları hem uygulamalı hem de kuramsal çalışmalar arasında önemli bir yere sahiptir. Nitekim günümüze kadar bu konu hakkında pek çok araştırma yapılmış ve çeşitli görüşler ortaya atılmıştır. Bu görüşler genel olarak maliyet yönlü, talep yönlü ve yapısal etkenler üzerinde yoğunluk kazanmıştır. Bu kapsamda tez çalışmamızın temel amacı Türkiye ekonomisinde enflasyonun nedenlerinin ve kaynaklarının, enflasyon kuramlarından da yararlanarak Granger Nedensellik Analizi, Etki-Tepki Analizi, VAR analizi ve Varyans Ayrıştırması yardımıyla incelenmesidir.
Özet (Çeviri)
Inflation is among the important macroeconomic indicators in the Turkish economy as well as all over the world. Therefore, the concept of inflation, the causes and consequences of inflation have an important place among both practical and theoretical studies. As a matter of fact, many researches have been carried out on this subject until today and various opinions have been put forward. These views have generally gained intensity on cost-oriented, demand-side and structural factors. In this context, the main purpose of our thesis study is to examine the causes and sources of inflation in the Turkish economy with the help of Granger Causality Analysis, Impact-Response Analysis, VAR analysis and Variance Separation by making use of inflation theories.