Examining the levels of anxiety and depression among nurses working at Al-Diwaniyah Teaching Hospital during COVID-19 pandemic
COVID-19 salgını sırasında Al-Diwaniyah Eğitim Hastanesinde çalışan hemşireler arasında anksiyete ve depresyon düzeyinin incelenmesi
  1. Tez No: 753633
  2. Yazar: FATIMAH SALAM QASIM ALHABEEB
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONGÜL KAMIŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Anxiety, Depression, Nursing, COVID-19, Anksiyete, Depresyon, Hemşirelik
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
This study investigated the anxiety and depression of nurses working at Al-Diwaniyah Hospital during the COVID-19 pandemic. The study also looked into the effect of demographic characteristics (age, gender, and marital status) on their anxiety and depression levels. This descriptive study was conducted at Al-Diwaniyah Teaching Hospital in Iraq during the COVID-19 pandemic between December 27, 2020, and February 26, 2021. The sample consisted of 150 nurses. Participation was voluntary. Data were collected faceto-face using a personal information form and the Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS). More than half the participants were women (65.3%). More than a quarter of the participants were younger than 26 (34%). More than half the participants were married (58.7%). Less than half the participants had bachelor's or higher degrees (45.3%). Most participants were non-smokers (71.3%). More than half the participants had been working for less than five years (54.7%) and had no chronic disease (69.3%). One-third of the participants had mild anxiety (33.3%), while one in ten had severe anxiety (10%). Half the participants had normal depression (50%), while ten had severe depression (6.7%). Married participants had a significantly higher mean depression score than single participants. Participants with more than five years of work experience had a significantly higher mean depression score than those with less than five years of work experience. Age, education, income status, gender, place of residence, and smoking habits did not affect participants' HADS scores. Authorities should provide nurses with psychosocial services to support their mental health in times of crisis, such as pandemics.
Özet (Çeviri)
Bu araştırma, COVID-19 salgını sırasında Al-Diwaniyah Hastanesi'nde çalışan hemşireler arasındaki anksiyete ve depresyon düzeylerini ve bunların yaş, cinsiyet ve medeni durum gibi demografik veriler bakımından ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma COVID-19 salgını sırasında Irak'taki Al-Diwaniyah Eğitim Hastanesi'nde 27 Aralık 2020 - 26 Şubat 2021 tarihleri arasında tanımlayıcı olarak olarak yapılmıştır. Araştırmanın evreni, Irak'taki Al-Diwaniyah Eğitim Hastanesi'nde çalışan hemşirelerden örneklemi ise bu hemşirelerden çalışmaya katılmaya gönüllü olanlar oluşturmuştur. Çalışmaya 150 hemşire katılmıştır. Veriler yüz yüze toplanmıştır. Verilerin toplanmasında 'Kişisel Bilgi Formu' ve 'Hastane Anksiyete ve Depresyon ÖlçeğiHADS' kullanılmıştır. Katılımcıların %65.3'ün kadın, %34.7'si erkek, %34'ünün ise 25 yaş ve altı olduğu belirlenmiştir. katılımcıların %58,7'si evlidir. Eğitim düzeyi bakımından üniversite ve yükseköğretim görenlerin %45,3 olduğu görülmektedir. Çoğunluğu sigara içmemektedir (%71,3). Katılımcıların % 54.7'si 5 yılın altında çalışmaktadırlar ve % 69.3'ünün herhangi bir kronik hastalığı yoktur. Pandemi döneminde hemşirelerin anksiyete puanlarının %33.3'nün hafif, %10'unun ise ciddi düzeyde olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin yarısının (%50) depresyon puanlarının normal olduğu, yalnızca %6.6'sının ciddi düzeyde depresyon puanlarına sahip oldukları tespit edilmiştir. Hemşireler arasında evli olanların, bekarlara göre; çalışma yılı 5 yılın üzerinde olanların ise 5 yılın altında olanlara göre HADS depresyon puanları anlamlı düzeyde yüksek çıkmıştır. Ayrıca yaş, eğitim düzeyi, gelir durumu, cinsiyet, ikamet yeri, sigara içme alışkanlıkları ile depresyon ve anksiyete puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Sonuç olarak pandemi gibi afet dönemleri ve sonrasında hemşirelerin ruh sağlığının desteklenmesi için ruh sağlığını destekleyici psikososyal hizmetlerin planlanması ve sürdürülmesi önerilir