Necîb Mahfûz'un 'Kuştumur' adlı romanının tahlili
Analysis of Naguib Mahfouz's novel 'Qushtumur'
- Tez No: 753640
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN PARILDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap Edebiyatı, Arap Romanı, Necib Mahfuz, Kuştumur, Arabic Litarature, Arabic Novel, Naguib Mahfouz, Qushtumur
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmamızda Necîb Mahfûz'un 'Kuştumur' adlı romanını inceledik ve yazarın hayatı hakkında bazı bilgiler verdik, edebiyata olan katkılarını aktarmaya çalıştık. Mısır'ı da kısaca tanıttık. Tahlilini yapmış olduğumuz romanın konusunu, beş yakın arkadaşın ilkokuldan başlayarak bütün hayatları boyunca bitmeyen dostlukları, aile ilişkileri ve gençlik serüvenleri oluşturur. Beş arkadaştan birisi anlatıcı olarak karşımıza çıkmaktadır. Onunla ilgili romanda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Romana adını vermiş olan Kuştumur Kahvehanesi ise beş yakın arkadaşın en iyi zaman geçirdikleri yer olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca romanda yaşadıkları yer olan Mısır'ın siyasi yapısına da yeterince değinilmiştir. Bu çalışmamızda romanın her yönden detaylı şekilde tahlilini yaptık. Böylece romanın konusunun daha iyi anlaşıldığına inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
In this study, we examined Naguib Mahfouz's novel named Qushtumur. We shared some information about his life and tried to convey hiscontributions to literature. We briefly introduced the country of Egypt. Thesubject of the novel, which we have examined is the endless friendships, familyrelations and youth adventures of five close friends throughout their lives, starting from primary school. One of those five friends appears to be thenarrator. There is no information about the narrator in the novel. QashtamarCoffehouse, which gave its name to the novel is the place where five closefriends spend their best times. In addition, the political structure of Egypt, wherethey live, is sufficiently mentioned in the novel. In this study, we analyzed thenovel in detail from every aspect. Thus, we believe that the subject of the novelis better understood in this way.