Necîb Mahfûz'un 'Et-Tarîk' adlı romanının incelenmesi
Naguib Mahfouz's 'et-Tarîk' examination of the novel
- Tez No: 358439
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİM ÖZNURHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Necîb Mahfûz, et-Tarîk, Roman, Arap Edebiyatı, Psikanalitik yöntem, Arketipsel Sembolizm, Naguib Mahfouz, et-Tarîk, Novel, Arabic literature, Psychoanalytic Method, Archetypal Symbolism
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Modern Arap ve dünya edebiyatında önemli bir yere sahip olan Necîb Mahfûz, başta roman olmak üzere çok sayıda hikâye, makale ve anı türü eser meydana getirmiştir. 1988 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü almasıyla birlikte, uluslararası alanda da tanınan yazarın birçok eseri, diğer dillere de çevrilerek okuyucuyla buluşmuştur. Romanlar farklı metotlarla tahlil edilerek okuyucuya farklı bakış açıları sunabilirler. Çalışmamızın konusu olan, yazarın sembolik dönem eserlerinden“et-Tarîk”romanını, klasik inceleme yöntemleriyle birlikte, Psikanalitik ve Arketipsel Sembolizm açısından da incelemeye çalıştık. Roman kahramanının davranışlarının bilinçaltında yatan sebeplerini ortaya çıkarmayı amaçlayan yönteme Psikanalitik yöntem, eserin sembolik yapısını çözümlemeyi ve yorumlamayı amaçlayan yönteme de Arketipsel Sembolizm yöntemi denilmektedir. Bu yöntemlerle romanın daha iyi anlaşılacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Naguip Mahfouz who has an important place in modern Arabic and world literature generated especially novels, wide range of stories, articles and the kind of memoirs. Along with he won the Nobel Prize for Literature in 1988 the author who was recognised in international arena of many works which were also translated into other languages met with the reader. Novels may offer a different perspective to the reader by assayed different methods. We tried to analyze the novel of“et-Tarîk”which is from the author's works of symbolic term which is the subject of our study with classical methods of investigation also in terms of Psychoanalytic and Archetypal Symbolism. It is called the Psychoanalytic method that aims to uncover the underlying causes which is in the subconcious of the behavior of the protagonist, also the method is called Archetypal Symbolism which aims to analysis and interpretation the symbolic structure of the work. We believe that the novel is understood better with this methods.