Kadınların meme kanseri korkusu, kadercilik algısı ve seçilmiş faktörlerin erken tanı davranışlarına etkisi
The effect of women's brest cancer fear and fatalism perception and selected factors on their EARLY detection attitudes
- Tez No: 753730
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜL KARAYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, Kadercilik Algısı, Erken Tanı, Mamografi, Breast Cancer, Fatalism Perception, Early Detection, Mammography
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma bir üniversite hastanesinde çalışan kadınların meme kanseri korkusu, meme kanseri kadercilik algısı ve seçilmiş faktörlerin erken tanı davranışları olan klinik meme muayenesi ve mamografi üzerine etkisini saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma, tanımlayıcı ve kesitsel tasarımda olup, örneklemi üniversite hastanesinde çalışan toplam 400 kadın oluşturmuştur. Veriler; Tanıtıcı Özellikler Formu, Champion Meme Kanseri Korku Ölçeği, Powe Meme Kanseri Kadercilik Ölçeği ve Meme Kanseri Erken Tanı Davranışları Değerlendirme Formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerin toplanmasında yüzyüze görüşme yöntemi kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama, t-testi ve ki-kare testi kullanılmıştır. Kadınların %19,50'si (n:78) düzenli KMM yaptırmıştır. 40 yaş ve üzeri kadınların %45,54'ü (n:51) düzenli mamografi çektirmiştir. Kadınlar, Champion Meme Kanseri Korku Ölçeğinden ortalama 26,29±7,62 (min:8-maks:40) puan almışlardır. Kadınların %69,30'unun yüksek düzeyde korku yaşadıkları saptanmıştır. Kadercilik algısı yüksek olanların KMM yaptırmadığı, kadercilik algısının mamografi çektirmeyi etkilemediği, meme kanseri korkusunun KMM yaptırmayı etkilemediği, meme kanseri korkusu daha yüksek olanların mamografi çektirmediği, meme kanseri korkusu ile kadercilik arasında pozitif yönde ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of breast cancer fear, breast cancer fatalism perception and selected factors on early diagnosis behaviors of women working in a university hospital. The study is descriptive and cross-sectional design, and the sample consisted of 400 women. Characteristics Form, Champion Breast Cancer Fear Scale, Powe Breast Cancer Fatality Scale, and Breast Cancer Early Diagnosis Behaviors Evaluation Form were used to collect data. The data were collected by face-to-face interview method. Number, percentage, mean,chi-square test and t-test were used to evaluate the data. 19.50% of women (n:78) had regularly clinical breast examination. 40 years and older (45.54%) had regularly mammography. Women scored an average of 26.29±7.62 (min:8-max:40) on the Champion Breast Cancer Fear Scale. It was determined that 69.30% of the women experienced high levels of fear. Women scored 2.86±3.19 on the Powe Breast Cancer Fatalism Scale. Those with a high perception of fatalism did not have clinical breast examination, the perception of fatalism did not affect mammography, it was determined that fear of breast cancer did not affect having clinical breast examination, those with higher fear of breast cancer did not have mammography, there was a relationship between fear of breast cancer and fatalism, while fear of breast cancer increased, fatalism increased.