Tarihî bir falname eseri ve falnamelerin değerler eğitimi açısından incelenmesi
A historical falname and an investigation of falnames in terms of values education
  1. Tez No: 753757
  2. Yazar: EMRE SULUDERE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ÖLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Fal, Falname, Eski Anadolu Türkçesi, kök değerler, gramatikal dizin, Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi, Fortune, Falname, Old Anatolian Turkish Root Values, Gramatical String, Education of turkish language and literature
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
İnsanoğlu yüzyıllardır geleceğini merak etmiştir.“Ne olacak, işin sonu iyi mi kötü mü, ölümü nasıl olacak?”gibi sorulara cevap aramıştır. Bunların cevapları için de çeşitli yöntem ve tekniklere başvurmuştur. Kimileri yıldızlara, kimileri kemiklere kimileri de Kur'an-ı Kerim'e başvurmuştur. Kaynak olarak dİ̄ni ritüeller olduğu düşünülen fallar da ilahi kitaplardan etkilenmiştir. Bu araştırmada alan yazım kısmında eserin Türk ve dünya edebiyatındaki yeri incelenmiş, daha sonra eserin yazarı ve eserin genel özellikleri verilmiştir. Bunlardan sonra değerlere ardından da kök değerlere yer verilmiştir. Bulgular kısmında metin transkripsiyonlu bir şekilde okunmuş ve metnin gramatikal dizini hazırlanmıştır. Böylelikle eserin söz varlığı oluşturulmuş ve kelimelerin hangi anlamlarda ve ne sıklıkla kullanıldığı listelenmiştir. Çalışmamızın temel noktasında Konya Koyunoğlu Kütüphanesi 10896 numarasıyla kayıtlı olan el yazması bir falname örneği incelenmiştir. İncelememiz, giriş, genel anlamda fal ve falcılık ve falname çeşitleri, Türk kültüründe falcılık ve falname, metin, Türkiye Türkçesine aktarması, dizin ve inceleme bölümünden oluşmaktadır. Falnamenin metin bölümü transkripsiyonlu olarak aktarılmıştır. Bu bölümde metinin her sayfası ve satırı numaralandırılarak yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
Humankind has wondered his future for centuries. He has looked for an answer to questions such as“What is going to happen? Is the end is good or bad? How will his death happen?”. He has applied for variety methods and techniques for the answers of these. Some has practiced stars, some has bones and some has Koran,bas well. Fortune tellings thought to be religious rituals as source have been also influenced by hymn books. In this research, at the part of body of literature, work's place in Turkish and world literature has been analyzed, and then work's writer and work's general features have been informed. Subsequently, values and root values have been included. At the part of findİ̄ngs, the writing has been transcriptionally read and text's grammatical string has been arranged. In this way, rection of text has been compromised and which meaning of words and how often the words used have been listed. On the basis point of the work, a handwritten falname sample recorded as the number 10896 in Konya Koyunoglu Library has been analyzed. Research has consisted of introduction, fortune and fortune telling in general meaning, sorts of falname, fortune telling and falname in Turkish culture, text,indext and analyzing parts. Text part of falname is formed of transcriptional text. In this section, every page and evey line of text has been written by numbering.