Investigations of water flow behavior over different stepped spillway geometry
Farklı kademeli dolusavak geometrisi üzerinde su akış davranışının incelenmesi
- Tez No: 753817
- Danışmanlar: PROF. DR. ENDER SARIFAKIOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİH YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dolusavak eğim tasarımı, Sürtünme hacmi, Başlangıç noktası, Spillway slop design, Volume of friction, Inception point
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu projede, ANSYS CFD Fluent yazılımı kullanılarak çeşitli dolusavak tasarım analizleri yapılmış ve dolusavak etkileri araştırılmıştır. Tüm modellerde eğimi sabit tutulmuş olup, bu araştırmada iki tip eğim ele alınmıştır. Basamaklı dolusavak modelinin giriş sınır koşulu, deşarj ile temsil edilir. Dolusavak çıkış sınır koşulu basınç, hız ve sürtünme hacmi ile belirlenir. Sonuçlar, basamaklı dolusavak, havuz konfigürasyonlarının hidrolik davranışlarını iyileştirmenin mümkün olduğunu göstermiştir. Bu çalışmadaki havuzlar, akış kararlılığı ve enerji kaybı sorunlarının üstesinden gelmiştir. Basit havuz konfigürasyonunun başlangıcındaki basınç değeri büyükken, çentikli havuz için maksimum basınç değerleri havuza yakın kesimlerde düşmüştür. Havuz konfigürasyonunun (basit veya çentikli) hava sürüklenmesi konumu üzerinde önemli bir etkisi olmamıştır. Ayrıca, tahliye hızı arttığında hava sürüklenme konumu (başlangıç noktası) aşağı doğru hareket eder. Bu sonuç, her bir basamağın yüksekliğine bağlı olarak basınç kuvveti için dolusavak basamaklarının şeklinin önemini gösterir.
Özet (Çeviri)
In this project, the spillway effects have been investigated by various spillway design analysis using ANSYS CFD Fluent software. The slope of all the models is held constant for each case and two types of slops considered in this research. The inlet boundary condition of the stepped spillway model is represented by the discharge. The outlet boundary condition of the spillway is set by pressure, velocity and volume of friction. The results observed that it is feasible to improve the hydraulic behaviors of a pool configurations in stepped spillway. The pools in this study present an overcome of the flow stability and energy dissipation issues. The pressure value at the beginning of the step in the pooled configuration was large, while for the notched pool the maximum pressure values decreased near the step pool. Pool configuration (simple or notched) did not have a significant influence on the location of air entrainment. Also, the air entrainment location (inception point) moves downward when increases the discharge rate. This result observes the importance of the spillway steps shape to generate the pressure force based on height of each step.