COVID-19 pandemisinin psikolojik ve duygusal etkilerinin incelenmesi: Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi örneği
Examination of the psychological and emotional effects of the COVID-19 pandemic: Case of Dr. Siyami Ersek Thoracic and Cardiovascular Surgery Education and Research Hospital
- Tez No: 753943
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYHAN ÖZŞAHİN, PROF. DR. HAYDAR SUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healtcare Management
- Anahtar Kelimeler: Pandemi, karantina, stres, duygudurum, Pandemic, quarantine, stress, mood
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada ön lisans eğitimi almış sağlık personeli (sağlık teknikeri) ve idari çalışanların konu hakkındaki algı düzeyleri incelenmiştir. Kasım 2021-Mart 2022 tarihleri arasında anket ile toplanan verileri kullanarak Covid fobisi ve Depresyon düzeyleri arasındaki ilişkilerin sağlık çalışanları üzerindeki etkisi incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada psikoloji, fobi kavramlarına yer verilmiş akabinde Covid ile olan ilişkisi ve farklılıkları incelenmiştir. Covid-19 fobi ve depresyon ölçekleri kullanılarak alınan iki grubun üzerindeki etkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Katılımcıların ayrıca cinsiyet, yaş, öğrenim durumu, medeni durum, meslek, hizmet süresi, kronik hastalık durumlarının Covid fobisi ve Depresyon düzeylerine olan etkisi incelenmiştir. Araştırma Kasım 2021-Mart 2022 tarihleri arasında Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan n=206 çalışan üzerinde uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak Covid fobisi ve Beck Depresyon ölçekleri kullanılmıştır. Analizler SPSS 25.00 versiyonuyla yapılmıştır. Bağımsız örneklem t testi, varyans analizi, korelasyon analizi yapılmıştır. Kritik değer olarak 0,05 seçilmiştir. Çalışmada her iki grupta da depresyon düzeyi yüksek olan çalışanların Covid fobi algı düzeylerinin daha yüksek olduğu, depresyon düzeylerinin artmasının Covid fobisini tetiklediği görülmüştür. Elde edilen sonuçların çalışmanın yapısının ve örneklemine göre alanda yapılan ilk çalışma olması nedeniyle önemli olduğu belirtilmiştir. Sağlık çalışanlarının zor şartlarda çalıştırılması bu süreçte ailelerinden uzakta yaşamak zorunda kalması gibi birçok olumsuz durumun çalışanların psikolojisini olumsuz olarak etkilediği görülmüştür. Bu bağlamda çalışanların pandemi sonrasında psikolojik terapiler alması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the perception levels of health personnel and administrative workers who have an associate degree education were examined. It is aimed to examine the effects of the relationships between Covid phobia and Depression levels on healthcare workers by using the data collected by the questionnaire between November 2021 and March 2022. The concepts of psychology and phobia were included, and then the relationship and differences with Covid were examined. It was tried to reveal the effect on the two groups taken by using the COVID-19 phobia and depression scales. In addition, the effects of gender, age, education level, marital status, occupation, length of serv202ice, chronic disease status on the levels of Covid phobia and depression were examined. The research was conducted between November 2021 and March 2022 by Dr. It was applied on n=206 employees working at Siyami Ersek Thoracic and Cardiovascular Surgery Training and Research Hospital. Covid phobia and Beck Depression scales were used as data collection tools. Analyzes were performed with SPSS version 25.00. Independent sample t-test, analysis of variance, correlation analysis were performed. The critical value was 0.05. In the study, it was observed that the employees with high depression levels in both groups had a higher perception level of Covid phobia, and the increase in depression levels triggered Covid phobia. It has been stated that the results obtained are important because it is the first study in the field according to the structure and sample of the study. It has been observed that many negative situations, such as the fact that healthcare professionals work under difficult conditions and have to live away from their families in this process, negatively affect the psychology of the employees. In this context, it is recommended that employees receive psychological therapies after the pandemic.