Turizm eğitimi alan öğrencilerin mobil öğrenmeyi benimseme niyetlerinin yenilikçilik ve planlı davranış teorisi kapsamında değerlendirilmesi: Ondokuz Mayıs Üniversitesi örneği
Evaluation of tourism education students' intentions to adopt mobile learning within the context of innovation and planned behavior theory: The example of Ondokuz Mayıs University
- Tez No: 753942
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm Eğitimi, Mobil Öğrenme, Yenilikçilik, Planlı Davranış Teorisi, Tourism Education, Mobile Learning, Innovation, Theory of Planned Behavior
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
21.yy'da bireyler sürekli olarak çalışmak ve durmadan bir şeylere yetişmek zorunda kalmaktadır. Bu tempo içerisinde bireyler öğrenme anlamında belirli bir zaman ve mekâna bağlı kalmaları nedeniyle eğitime ulaşma konusunda sorunlar yaşamaktadır. Bu bağlamda sürekli yanımızda taşımış olduğumuz mobil teknolojilerin öğrenme amacıyla kullanılması ile birlikte öğrenmeye belirli bir ortam ve zamana bağlı kalmadan erişim olanağı sağlamaktadır. Mobil öğrenme klasik eğitim almadan farklı olarak belirli bir sınıf veya zamana bağlı kalmadan eğitime erişim olanağı sağlamaktadır. Mobil öğrenmenin bu avantajının yanı sıra mobil cihazlara sahip olmama ve bu yüzden eğitime erişim sağlayamama gibi dezavantajı da bulunmaktadır. Mobil öğrenmeyi benimseme niyetine etki eden faktörleri belirleyebilmek için Planlı Davranış Teorisi (PDT)'inden yararlanılmaktadır. PDT mobil öğrenmeyi benimsemede kişisel tutumların, öznel normların ve algılanan davranışsal kontrolün hangi düzeyde etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Mobil öğrenmeyi benimseme niyeti üzerinde PDT'nin yanı sıra bireyin yenilikçilik düzeyi de etkiye neden olabileceği düşünülmektedir. İlgili alanyazın incelendiğinde mobil öğrenmeyi benimseme niyeti ve bu niyet üzerinde PDT ve yenilikçilik ilişkisini turizm eğitimi özelinde sınırlı olması bu çalışmanın yapılmasında belirleyici olmuştur. Bu çalışmanın amacı, turizm eğitimi alan öğrencilerin mobil öğrenmeyi benimseme niyetleri üzerinde yenilikçilik ve planlı davranış teorisinin etkisini belirleyebilmektir. Araştırma kapsamında Samsun'un Bafra ilçesinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi 2020-2021 eğitim döneminde turizm fakültesinde eğitim alan 312 öğrenciye anket uygulanmıştır. Uygulanan anket formu üç bölümden oluşmaktadır. Anket formunun ilk bölümünde katılımcıların bireysel ve demografik özelliklerini belirlemeye yönelik sorular; ikinci bölümde 20 sorudan oluşan PDT ölçeği; üçüncü bölümde ise 21 sorudan oluşan yenilikçilik ölçeği yer almaktadır. Elde edilen veriler frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri ile betimlenmiş; değişkenler arası ilişkiler korelasyon ve regresyon analizi ile ortaya konulmuştur. Korelasyon ve regresyon analizleri sonucunda PDT ve yenilikçiliğin mobil öğrenmeyi benimseme niyeti üzerinde etkiye neden olduğu ve PDT ve yenilikçiliğin tüm boyutlarının mobil öğrenmeyi benimseme niyetini etkilediği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In the 21st century, individuals have to constantly work and keep up with something. In this pace, individuals' adherence to a certain time and place in terms of learning causes problems in reaching education. In this context, with the use of mobile technologies that we carry with us for learning purposes, it provides access to learning without being tied to a certain environment and time. Unlike classical education, mobile learning provides access to education without being tied to a specific class or time Planned Behavior Theory (PDT) is used to determine the factors affecting the intention to adopt mobile learning. It is thought that the innovativeness level of the individual, as well as PDT, may have an effect on the intention to adopt mobile learning. The aim of this study is to determine the effect of innovation and planned behavior theory on the intention to adopt mobile learning of tourism education students. Within the scope of the research, a questionnaire was applied to 312 students studying at the tourism faculty of Ondokuz Mayıs University in Bafra, Samsun. The applied questionnaire consists of three parts. In the first part of the questionnaire, questions to determine the individual and demographic characteristics of the participants; PDT scale consisting 20 questions in the second part; In the third part, there is the innovation scale consisting 21 questions. The data obtained were described with frequency, percentage, arithmetic mean and standard deviation values; Relationships between variables were revealed by correlation and regression analysis. As a result of the correlation and regression analyzes, it was revealed that PDT and innovation had an effect on the intention to adopt mobile learning, and all dimensions of PDT and innovativeness affected the intention to adopt mobile learning.