Trafik kazası nedeniyle acil servise başvuran 65 yaş ve üzeri hastaların klinik özellikleri ve maliyetlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the clinical status and cost analysis of patients aged 65 and over WHO applied to the emergency department DUE to traffic accident
- Tez No: 753986
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARAKUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Trafik kazası, acil servis, yaşlı, maliyet, Traffic accident, emergency department, elderly, cost
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Yaşlı nüfusu dünya genelinde artmaktadır. Trafik kazaları yaşlılarda önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Artan yaşla nüfusa bağlı olarak 65 yaş ve üzeri hastaların acil servise başvurusu ve tedavisi için gereken maliyet de artış göstermektedir. Çalışmamızın amacı; trafik kazası nedeniyle başvuran 65 yaş ve üzeri hastaların klinik değerlendirmesini ve maliyet analizini yapmaktır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya acil servise trafik kazası nedeniyle başvuran 65 yaş ve üzeri 110 hasta dahil edildi. Hastaların klinik değerlendirmeleri retrospektif olarak dosyaları taranarak yapıldı. Uygun istatistiksel metodlar kullanılarak bulgular analiz edildi. Bulgular: Hastaların %70(n=77)'i erkek, %30(n=33)'u kadındı. En çok vaka kasım (% 16,4)(n=18) ayında ve yaz (%31,8)(n=35) mevsiminde görüldü. Vakaların % 24,5'inde çoklu travma mevcuttu. Yaralanma en sık (% 42,7) torakal bölgede görüldü. Acilde ölüm % 6,4, yoğun bakıma yatış oranı % 19,1, hastane servisine yatış oranı % 30,9'du. Toplam ölüm oranı % 12,7'ydi. Baş-boyun, toraks, batın ve ekstremite yaralanması ile vakaların (eksitus, taburculuk, hastaneye yatış) klinik sonlanımları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (sırasıyla p=0.022, p=0.003, p=0.011, p=0.013). Toraks, batın yaralanması ve çoklu travması olanlarda mortalitenin arttığı belirlendi (sırasıyla p=0.02, p=0.001, p=0.001). Hastanede ortalama yatış süresi (9,8±9,68) gün, ortalama maliyet tutarı (3555±5663) Türk Lirası olarak saptandı. Ekstremite yaralanması, çoklu travması ve ölüm ile sonuçlanmış vakalarda tedavi maliyetinin arttığı saptandı (sırasıyla; p=0.006, p=0.012, p=0.004). Hastanede kalış süresi arttıkça tedavi maliyetinin arttığı görüldü (r=0.602; p=0.001). Sonuç: Yaşlı hasta grubundaki trafik kazası hastalarında acil servisteki ilk yaklaşım çoğu zaman hayat kurtarıcıdır. Yaşlılarda trafik kazalarının önlenmesi, yeterli ve zamanında müdahale hastanedeki tedavi maliyetleri, morbidite ve mortalitenin azaltılması açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The elderly population is increasing worldwide. Traffic accidents are an important cause of morbidity and mortality in the elderly. Depending on the increasing age and population, the cost required for the admission and treatment of patients aged 65 and over to the emergency department also increases. The aim of our study is to make clinical evaluation and cost analysis of patients aged 65 and over who applied due to traffic accidents. Material and methods: 110 patients aged 65 and over who applied to the emergency department due to a traffic accident were included in the study. The clinical evaluations of the patients were made retrospectively by scanning their files. Findings were analyzed using appropriate statistical methods. Results: 70% (n=77) of the patients were male and 30% (n=33) were female. The most cases were in November (16.4%)(n=18) and summer (31.8%) (n=35). Injury was most common (42.7%) in the thoracic region. Multiple trauma was present in 24.5% of the cases. The rate of death in the emergency department was 6.4%, the rate of hospitalization in the intensive care unit was 19.1%, and the rate of hospitalization was 30.9%. The overall mortality rate was 12.7%. A statistically significant difference was found between head-neck, thorax, abdomen and extremity injuries and the clinical outcomes of the cases (exitus, discharge, hospitalization) (p=0.022, p=0.003, p=0.011, p=0.013, respectively). It was determined that mortality was increased in patients with thorax, abdominal injuries and multiple traumas (p=0.02, p=0.001, p=0.001, respectively). The average length of stay in the hospital was (9.8±9.68) days, and the average cost (3555±5663) was Turkish Lira. It was determined that the cost of treatment increased in cases with extremity injury, multiple trauma, and death (p=0.006, p=0.012, p=0.004, respectively). It was observed that the cost of treatment increased as the length of hospital stay increased (r=0.602; p=0.001). Conclusion: The first approach in the emergency department is often life-saving in traffic accident patients in the elderly patient group. Prevention of traffic accidents in the elderly, adequate and timely intervention are important in terms of reducing hospital treatment costs, morbidity and mortality.