COVID-19 pandemi öncesi ve pandemi döneminde acil servise başvuran erişkin travma vakalarının değerlendirilmesi
Evaluation of adult trauma cases applied to the emergency department before the COVID-19 pandemic and during the pandemic period
  1. Tez No: 734887
  2. Yazar: AHMET BARIŞ ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABUZER COŞKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, İlk ve Acil Yardım, Emergency Medicine, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, travma, covid-19 pandemisi, travma mekanizması, radyolojik görüntüleme, Emergency department, trauma, Covid-19 pandemic, Trauma mechanism, Radiological imaging
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Travma hala tüm dünyada morbidite ve mortalitede en sık nedenler arasındadır. COVİD-19 pandemi öncesine kıyasla, pandemi döneminde acil servise başvuran travma hastalarının değerlendirilmesi amaçlandı. Metotlar: Bu retrospektif çalışmada, acil servise 11 Mart 2019 - 10 Mart 2021 tarihleri arasında düşme, cisimlerle çarpışma, delici kesici alet yaralanması, ateşli silah yaralanması, darp, trafik kazası nedeniyle başvuran, 18 yaşından büyük prepandemi döneminde 1358, pandemi döneminde 680 olmak üzere toplam 2038 hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, travma mekanizmaları, radyolojik görüntüleme bulguları, klinik sonlanımları kaydedilerek değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda prepandemi döneminde 479 (%35.3) kadın, 879 (%64.7) erkek, toplamda 1358(%66.6) hasta, pandemi döneminde 182 (%26.8) kadın, 498 (%73.2) erkek, toplamda 680 (%33.4) hastanın travma nedenli acil servise başvurduğu belirlendi. Tüm hastaların yaş ortalaması 37.1±16.1 yıldı (yaş aralığı 18- 95). Prepandemi döneminde hastaların yaş ortalaması 37.9±16.9 yıl, pandemi döneminde 35.5±14.3 yıl olarak bulundu. Pandemi döneminde travma başvurularında %50 düşüş izlendi. Araç içi trafik kazaları %3.1'den %4.9'a, delici kesici alet yaralanması %14.3'ten %20'ye yükselirken, araç dışı trafik kazasında %10.8'den %8.5'e, künt travmalarda %70.5'den %65.3'e gerileme tespit edildi. Ateşli silah yaralanması nedenli başvurular her iki dönemde de %1.3 olarak aynı seyretti. Kafa travması, vertebral travma, üst ve alt ekstremite travmalarında pandemi döneminde prepandemi dönemine göre anlamlı değişiklikler izlendi. Toraks, abdomen, pelvis, vasküler travmalar her iki dönemde de benzer özellikler gösterdi. Prepandemi ve pandemi döneminin hastane yatışı ve mortalite oranlarına etki etmediği tespit edildi. Sonuç: Covid-19 pandemisi nedenli oluşturulan geçici karantina kuralları, izolasyon, sosyal mesafe ve sokağa çıkma yasakları gibi değişiklikler hastaların yaşam alanını değiştirerek travma maruziyetlerinde ve acil servise başvurularda değişiklikler oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: Trauma is still among the most common causes of morbidity and mortality worldwide. It was aimed to evaluate trauma patients who applied to the emergency department during the pandemic period compared to the pre-Covid-19 pandemic. Materials and Methods: In this retrospective study, a total of 2038 patients over the age of 18, 1358 during the prepandemic period and 680 during the pandemic period, were admitted to the emergency department between 11 March 2019 and 10 March 2021 due to falling, colliding with objects, stab wounds, gunshot wounds, assaults and traffic accidents were included. Demographic characteristics, trauma mechanisms, radiological imaging results and clinical outcomes of the patients were recorded and evaluated. Results: In our study it was determined that 479 (%45.3) women, 879 (%64.7) men, a total of 1358 (%66.6) patients during prepandemic and 182 (%26.8) women, 498 (%73.2) men, a total of 680 (%33.4) patients during pandemic were applied to the emergency department due to trauma. Mean age of the patients was 37.1±16.1 years (range, 18-95). The mean age of the patients in the prepandemic period was 37.9±16.9 years and 35.5±14.3 years in the pandemic period. A 50% decrease was observed in trauma admissions during the pandemic period. While invehicle traffic accident increased from 3.1% to 4.9%, stab wound increased from 14.3% to 20%, a regression from 10.8% to 8.5% in non-vehicle traffic accident and from 70.5% to 65.3% in blunt trauma were detected. Admissions due to gunshot wound remained the same at 1.3% in both periods. Significant changes were observed in head trauma, vertebral trauma, and upper and lower extremity traumas in the pandemic period compared to the prepandemic period. Thorax, abdomen, pelvis, vascular traumas showed similar characteristics in both periods. It was determined that prepandemic and pandemic period did not affect hospitalization and mortality rates. Conclusion: Changes such as temporary quarantine rules, isolation, social distance and lockdown created due to the Covid-19 pandemic have changed the living environment of the patients and created changes in trauma exposures and admissions to the emergency department. viii