Gömülü 3. molar diş çekimi yapılacak hastalarda görsel ögeler içerikli aydınlatılmış onamın hasta anksiyetesine olan etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of informed consent with visual elements on patient anxiety in patients to be made of embedded 3RD molar TOOTH
  1. Tez No: 754018
  2. Yazar: OSMAN GÖKTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR GÜLŞEN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aydınlatılmış onam, Anksiyete, Gömülü diş cerrahisi, Informed consent, Anxiety, Impacted dental surgery
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Tıbbi tedavi sağlamadan önce aydınlatılmış onam almak, doktor-hasta ilişkisindeki dönüm noktalarından biridir. Aydınlatılmış onam alma süreci belirli sorunlarla ilişkilidir. Bazen karmaşık tıbbi bilgilerin iletilmesi zor olabilir ve ayrıca hastaları olumsuz etkileyebilir. Aydınlatılmış onam, hastaya tedavinin niteliğini ve amacını, sonuçlarını ve ilişkili riskleri ve olası alternatif tedavileri açıklamayı gerektirir. Ameliyat öncesi hasta bilgilendirilmesi, hastaların ameliyatla ilişkili endişesinin azaltılmasında önemli bir araç olarak kabul edilmektedir. Gömülü üçüncü molar ameliyatı geçiren hastaların çoğunun yüksek düzeyde anksiyete yaşayadığı bildirilmiştir. Hastaların anksiyetisi cerrahın performansını olumsuz etkileyebilir ve işlemin süresini, iyileşme süresini ve analjezik tüketimini önemli ölçüde artırabilir. Bu çalışmada Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine başvuran daha önce gömülü diş çekimi hikayesi olmayan hastalarda görsel ögeler içeren aydınlatılmış onamın hasta anksiyetisi üzerindeki etkisinin araştırılmasını amaçlamaktadır. Çalışmamız çalışma ve kontrol grubunun her birinde 40 hastadan oluşan toplam 80 hastadan oluşmaktadır. Çalışma grubundaki hastalar görsel ögeler içeren aydınlatılmış onam ile, kontrol grubu hastaları ise yazılı standart aydınlatılmış onam ile bilgilendirilmiştir. Bilgilendirme öncesi ve sonrası Modifiye Dental Anksiyete Skalası (MDAS), Durumluk ve sürekli Anksiyete Envanteri (STAI – S, STAI-T), ve Görsel Analog Skalası (VAS) kullanılmıştır. Veriler SPSS programı ile değerlendirilmiştir. Çalışmamızda gruplar arasında sosyodemografik olarak anksiyete değerleri (STAI-S, STAI-T, MDAS ve VAS) arasından istatistiksel anlamlı fark bulunamadı. Görsel ögeler içeren aydınlatılmış onamın kullanımı ile hasta anksiyetesinde değişiklik gözlemlenmedi. Görsel ögeler kullanımının hasta memnuniyetini arttırdığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Obtaining informed consent before providing medical treatment is one of the milestones in the doctor-patient relationship. The process of obtaining informed consent is associated with specific problems. Sometimes complex medical information can be difficult to convey and can also negatively impact patients. Informed consent requires explaining to the patient the nature and purpose of treatment, outcomes and associated risks, and possible alternative treatments. Informing patients before surgery is considered an important tool in reducing patients' anxiety about surgery. It has been reported that most patients who have undergone impacted third molar surgery experience high levels of anxiety. Anxiety of patients can adversely affect the surgeon's performance and can significantly increase the duration of the procedure, recovery time and analgesic consumption. In this study, it is aimed to investigate the effect of informed consent containing visual elements on patient anxiety in patients who applied to Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Dentistry without a history of impacted tooth extraction. Our study consists of a total of 80 patients, 40 patients in each of the study and control groups. The patients in the study group were informed with informed consent containing visual elements, and the patients in the control group were informed with written standard informed consent. Modified Dental Anxiety Scale (MDAS), State and Trait Anxiety Inventory (STAI – S, STAI-T), and Visual Analogue Scale (VAS) were used before and after the information. The data were evaluated with the SPSS program. In our study, no statistically significant difference was found between the groups in terms of sociodemographic anxiety values (STAI-S, STAI-T, MDAS, and VAS). The use of informed consent with visual elements did not change the patient's anxiety. It was observed that the use of visual elements increased patient satisfaction.