Batı Karadeniz bölgesi'ndeki hastalarda ağız kanseri bilinç düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of oral cancer awareness among patients in the western black SEA region
  1. Tez No: 754020
  2. Yazar: ATAKAN KARAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ASLI GÜLŞEN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız kanseri, ağız kanseri farkındalığı, anket, risk faktörleri, sigara, oral cancer, oral cancer awareness, survey, risk factors, cigaret
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Atakan KARAMAN, Batı Karadeniz Bölgesi'ndeki Hastalarda Ağız Kanseri Bilinç Düzeyinin Değerlendirilmesi, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi, Uzmanlık Tezi, Zonguldak, 2022 Ağız kanseri dünya çapında halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir. İnsanların çoğu, kötü huylu oral lezyonların belirti ve semptomlarından habersizdir. Hastalar tanı ve tedavide gecikmeye yol açan ileri semptomlar ortaya çıktıktan sonra hastaneye başvurmaktadır. Bu durum ağız kanserinde erken teşhisi güçleştirir. Ağız kanseri vakalarının %50'den fazlası ileri evrelerde teşhis edilmektedir. Ağız kanserindeki yüksek morbidite ve mortalite, kanserin agresifliğinden ziyade tanıdaki gecikmeden kaynaklanmaktadır. Ağız kanserlerin tanı ve tedavisinde diş hekimlerinin önemli bir rolü vardır. Bu çalışmanın amacı, diş hekimliği fakültesinin ağız, diş ve çene cerrahisi kliniğine başvuran hastaların ağız kanseri farkındalığını değerlendirmektir. Çalışmamız toplam 600 gönüllü üzerinde gerçekleştirilmiştir. Tüm hastalarla yüz yüze yapılan görüşmelerde bir anket formu doldurulmuştur. Anketimiz sosyo-demografik bilgiler, ağız kanseri farkındalık düzeyi, ağız kanserinin risk faktörleri ve erken belirtiler olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Veriler SPSS programı ile değerlendirilmiştir. Ağız kanseri farkındalığı %40,5 olarak tespit edilmiştir. Katılımcıların sırasıyla %38'i ve %31'i sigara ve alkolü risk faktörü olduğunu belirtmişlerdir. Çalışmamız, hastalar arasında ağız kanseri farkındalığının oldukça düşük olduğunu ortaya koymuştur. Ağız kanseri hakkında farkındalığın ve bilginin artırılmasına büyük ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Atakan KARAMAN, Evaluation of Oral Cancer Awareness Among Patients in the Western Black Sea Region, Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Postgraduate Specialty Thesis, Zonguldak, 2022 Oral cancer is considered a public health problem worldwide. Most of the people are unaware of signs and symptoms of potentially malignant oral lesions and reach hospital after advanced symptoms appear leading to delay in diagnosis and treatment of disease. The early diagnosis of oral cancer is very difficult. More than 50% of mouth cancer cases are diagnosed at advanced stages. The higher morbidity and mortality in oral cancer is due to delay in diagnosis rather than its aggressiveness. Dentists have an imperative role in the diagnosis and treatment of oral cancer. The aim of this study was to assess the oral cancer awareness of patients attending the oral and maxillofacial surgery clinic in a dental faculty. This study consist of 600 participants. A modified questionnaire obtained all participants via face to face. The questionnaire form consists of four sections; Socio-demographic information, oral cancer awareness, risk factors for oral cancer and early symptoms of oral cancer. Data were evaluated using statistical package for social sciences (SPSS version 26). Overall oral cancer awareness was determined as 40,5%. 38% and 31% of the participants stated that smoking and alcohol were the risk factors of oral cancer respectively. The study revealed that awareness of oral cancer among patients was found to be quite low. There is a great need to raise awareness about the oral cancer.