Bacterial dysbiosis in inflammatory bowel disease diagnosis of PCR inflammation and fecal analysis in Najaf, Iraq
Irak, Necef'te inflamatuar bağırsak hastalığında bakteriyel disbiyoz PCR enflimasyonunun tanı ve dışkı analizi
- Tez No: 754041
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR KEMAL YAZGAN, DOÇ. DR. MAHMOUD ALCHLAIHAWI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: İltihaplı bağırsak hastalıkları, PCR, Sindirim sistemi, Dışkı örneği, Inflammatory bowel diseases, PCR, Digestive system, Stool sample
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
İnflamatuar bağırsak hastalıkları (IBH'ler), etiyolojisi bilinmeyen bir grup kronik gastrointestinal inflamatuar hastalıktır. Patogenezlerinde bağırsak mikrobiyota disbiyozu da dahil olmak üzere iyi belgelenmiş faktörlerin bir kombinasyonu vardır. 1 Ocak 2022 - 1 Nisan 2022 tarihleri arasında Necef Sindirim Sistemi Hastalıkları ve Cerrahisi Merkezi'ne başvuran İnflamatuar Bağırsak Hastalığı (İBH) hastalarından 40 adet numune toplanmıştır. Formül sayfası kullanılarak her hastadan dikkatli vaka öyküsü alındı (Ek 1). Yaşları 25-60 arasında olup, klinik olarak inflamatuar bağırsak hastalığı tanısı almış 30 hasta, 13'ü erkek, 17'si kadındı. Ayrıca enfekte olmayan 10 sağlıklı kişiyi de kapsadı, erkek sayısı 3, kadın sayısı 7 idi. Şüpheli hastaların yaş ortalaması erkeklerde 35,0 yıl (SS±6,5) ve kadınlarda 38,94 yıl (SS±6,6) idi. Her vakanın teşhisi, ilgili doktorun raporuna göre kolonoskopi ile klinik teşhis kullanılarak konulmuştur. Hastalardan bu amaçla hazırlanmış bir kapta gaita örneği alındı ve inceleme amacıyla laboratuvara gönderildi. Numune iki kısma ayrıldı; ilki bakteri kültürü amaçlı, diğer kısım ise Biofire sistem multipleks PCR ile inceleme amaçlıdır.
Özet (Çeviri)
Inflammatory bowel diseases (IBDs) are a group of chronic gastrointestinal inflammatorydiseases with unknown etiology. There is a combination of well documented factors in their pathogenesis, including intestinal microbiota dysbiosisHe present work aimed to Samples Collection During the period from 1st January 2022 to 1st April 2022, 40 sample are collected from Inflammatory bowel disease (IBD) patients, Who attended to Al- Najaf Center for diseases and surgery of the digestive system for, a careful case history was taken from each patient using formula sheet (Appendix 1). Their ages range between 25-60 years old, 30 patients diagnosed clinically with inflammatory bowel disease, the number of them were 13 men and 17 women. It also included 10 healthy people who were not infected, the number of men was 3 and women were7.The mean ages of suspected patients was 35.0 years (SD± 6.5) for males, and 38.94 years (SD ±± 6.6) for females. The diagnosis of each case was established using clinical diagnosis by colonoscopy According to the attending physician's report The stool sample was collected from patients in a container prepared for this purpose and was transferred to the laboratory for the purpose of examination.