Tedavi altında olan idiyopatik pulmoner fibrozis hastalarında KL-6 değeri ile GAP indeksi ve yaşam kalitesi arasında korelasyon
Correlation between KL-6 value, GAP index and quality of life among pati̇ents di̇agnosed wi̇th idiopatic pulmonary fibrosis under treatment
- Tez No: 754158
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMİYE FUNDA COŞKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: İdiyopatik Pulmoner Fibrozis, KL-6, SGRQ, GAP indeksi, Idiopathic Pulmonary Fibrosis, KL-6, SGRQ, GAP index
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş - Amaç: Bu çalışmanın amacı tedavi altında olan İPF'li hastalarda KL-6 değeri ile GAP indeksi ve hayat kalitesinin karşılaştırılmasıdır. Materyal - Metod: Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı polikliniğinde takip edilen ATS/ERS 2018 İPF rehberine göre İPF tanılı ve tedavi altında olan hastalar çalışmaya alındı. Hastaların KL-6 düzeyleri bakıldı, solunum fonksiyon testleri yapıldı, GAP indeksleri hesaplandı, SGRQ anketi uygulandı. Bulgular: Çalışmaya 36 hasta dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların ortalama yaşı 70,83 ± 7,68. Otuzaltı hastanın %83,3 (n: 30) erkek, %16,7 (n:6) kadın idi. Hastaların %25 (n: 9)'inde patolojik tanı mevcutken, %75 (n: 27) klinik ve radyolojik olarak tanısı konulmuştu. Hastaların %13,9 (n: 5) aktif sigara içici, %41,7 (n: 15) hiç sigara içmemiş, %44,4 (n: 16) eski içici olarak tespit edildi. Hastaların YRBT bulgularına bakıldığında %55,6 (n: 20) hastada tipik OİP paterni, %44,4 (n: 16) hastada olası OİP paterni tespit edilmiştir. Hastalarımızda ortalama KL-6 değeri 187,37 ± 167,13 olarak saptanmıştır. Hastaların GAP indeksi ortalama 3,57 ± 1,35 olarak saptanmıştır. KL-6 değeri ile istatiksel olarak anlamlılık saptanmamıştır. Hastaların SGRQ skoru toplam puan 53,87 ± 15,00 olarak saptanmıştır, hastaların semptom skoru 45,14 [15,15 – 74,32], aktivite skoru, 78,50 ± 15,57, etki skoru 41,92 ± 16,87 şeklinde saptanmıştır. KL-6 değeri ile SGRQ skoru korelasyonuna bakıldığında toplam skor arasında korelasyon saptanmasa da semptom skoru ve aktivite skoru arasında negatif korelasyon saptanmıştır. Sonuç: İPF hastalarında GAP indeksi prognostik parametre olarak kullanmasına rağmen ve KL-6 prognostik biyobelirteç olarak gösterilse de çalışmamızda ikisi arasında ilişki bulunamamıştır. Bu çalışmanın önemli bir sonucu SGRQ anketindeki parametrelerle korelasyonun saptanmış olmasıdır. Hastaların KL-6 değerinin yüksek olması yaşam kalitesinin daha düşük olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction - Aim: The purpose of this study is to compare the KL-6 value with the GAP index and the quality of life in patients diagnosed with IPF who are receiving treatment. Methods: Patients diagnosed with IPF and being treated in the outpatient clinic of Bursa Uludag University Faculty of Medicine Chest Diseases Department according to the ATS/ERS 2018 IPF guideline were included in this study. Patients' KL-6 levels were checked, pulmonary function tests were performed, GAP indexes were calculated, and the SGRQ questionnaire was used. Results: The study included 36 patients as participants. The patients in the study had an average age of 70,83 ±7,68. There were 83,3% (n: 30) males and 16,7% (n: 6) females among the 36 patients. While 25% (n: 9) of the patients were pathologically diagnosed with IPF, 75% (n: 27) were clinically and radiologically diagnosed. The patients were found to be 13,9% (n: 5) active smokers, 41,7% (n: 15) never smoked, and 44,4% (n: 16) former smokers. When the patients' HRCT findings were examined, a typical UIP pattern was found in 55,6% (n: 20) of them, and a possible UIP pattern was found in 44,4% (n: 16). The average KL-6 value of our patients was 187,37 ±167,13. The patients' mean GAP index was found to be 3,57 ±1,35. The KL-6 value had no statistical significance. The patients' total SGRQ score was 53.87 ± 15.00, their symptom score was 45,14 [15.15 - 74.32], their activity score was 78,50 ± 15,57, and their effect score was 41,92 ± 16,87. When the correlation between KL-6 value and SGRQ score was examined, a negative correlation was found between the symptom score and the activity score. Conclusions: Although the GAP index is used as a prognostic parameter in IPF patients and KL-6 is shown as a prognostic biomarker, no relationship was found between the two in our study. An important result of this study is the correlation with the parameters of the SGRQ questionnaire and KL-6 value. Patients with a high KL-6 value have a lower quality of life.