Profesyonel ve deneyimli dalgıçların timpanometrilerinin incelenmesi
Examining the tympanometry of professional and experienced divers
- Tez No: 754242
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT DOĞANCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Deniz ve Sualtı Hekimliği, Marine and Underwater Medicine
- Anahtar Kelimeler: dalış, orta kulak barotravması, timpanometri, Diving, middle ear barotrauma, tympanometry
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Dalgıçlık; insanı sualtı dünyası ile buluşturan, rekreasyonel imkanlar sağlayan önemli bir meslektir. Dalışta en sık karşılaşılan komplikasyon orta kulak barotravmasıdır. Dalış sırasında ortam basıncının artmasıyla barotravmadan korunmak için kulak eşitlemesi yapılır. Orta kulak belirli süreler ile yüksek basınca maruz kalır. Bu çalışmada, dalışın orta kulak yapısı ve östaki tüpü fonksiyonu üzerine kümülatif etkisini incelemeyi amaçladık. Yöntem ve Gereç: Çalışmamız retrospektif bir çalışmadır. Kliniğimize sağlık raporu almak için başvuran dalgıçların dosyaları retrospektif olarak taranarak 41 dalgıç (82 kulak) çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcıların dalış öyküleri ve timpanometri verileri kaydedildi. Katılımcılar dalış öykülerine göre kendi içinde alt gruplara ayrıldı. Elde edilen veriler üzerinde uygun istatistiksel analizler uygulandı. Bulgular: Dalışın kümülatif etkisini araştırdığımız bu çalışmada; kadın dalgıçların kulak kanalı hacimleri erkek dalgıçların kulak kanalı hacminden anlamlı olarak düşük bulundu (p0,05). Sonuç: Dalış süresi dört seneden fazla olan dalgıçların timpanometrilerinde kompliyans değerlerinin azalması, yüksek basınca maruziyetin zamanla orta kulakta skleroz gelişimini tetiklediğini düşündürmektedir. Trimix ile dalış gerçekleştiren dalgıçların timpanometri tepe basıncının daha yüksek bulunması, trimix dalışının östaki tüpü disfonksiyonuna neden olabileceğini düşündürdü. Bu duruma; helyum gazının farklı fizyolojik etkilerinin veya çok derin dalışların oluşturduğu yüksek basıncın kümülatif etkisinin sebep olduğunu düşünmekteyiz. Literatürde sportif dalgıçların orta kulak durumu ile ilgili çeşitli çalışmalar olmasına rağmen, trimix dalışının orta kulak üzerine etkisiyle ilgili çalışma yoktur. Çalışmamız bu konuda yapılan ilk çalışma olması nedeniyle gelecekteki çalışmalara yol göstereceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Diving; it is an important profession that comes people together with the underwater world and provides recreational opportunities. The most common complication in diving is middle ear barotrauma. Ear equalization is performed to protect against barotrauma with an increase in ambient pressure during diving. The middle ear is exposed to high pressure for certain periods of time. In this study, we aimed to examine the cumulative effect of diving on middle ear structure and eustachian tube function. Materials and Methods: Our study is a retrospective study. 41 divers (82 ears) who applied to our clinic to get a medical report were included in the study. Diving histories and tympanometry data of the participants were recorded. Participants were divided into subgroups according to their diving history. Appropriate statistical analyzes were performed on the obtained data. Results: In this study, we investigated the cumulative effect of diving; ear canal volumes of female divers were found to be significantly lower than the ear canal volumes of male divers (p0,05). Conclusion: The decrease in compliance values in the tympanometry of divers with a diving duration of more than four years suggests that exposure to high pressure triggers the development of sclerosis in the middle ear over time. The higher tympanometry peak pressure of the divers who dived with Trimix suggested that trimix diving might cause Eustachian tube dysfunction. To this situation; We believe that different physiological effects of helium gas or the cumulative effect of high pressure created by very deep dives are the cause. Although there are various studies on the middle ear condition of sportive divers in the literature, there is no study on the effect of trimix diving on the middle ear. Since our study is the first study on this subject, we believe that it will guide future studies.