Türk ulusal basınında Kardak Krizi
Kardak Crisis in Turkish national press
  1. Tez No: 754376
  2. Yazar: EMRE GÜNCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALAATTİN UCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kardak Krizi, Ege Adaları Sorunu, Ulusal Basın, Figen Akat, Cardak Crisis, Aegean Islands Problem, National Press, Figen Akat
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Kardak Krizi 25 Aralık 1995 tarihinde Figen Akat adlı sivil bir geminin Ege Denizi açıklarında karaya oturması ile ortaya çıkmış bir sorundur. Bu sorun Türkiye ile Yunanistan arasında süregelen Ege Adaları sorunun bir parçası olmuştur. Egemenliği tartışmalı birçok kaya parçasının varlığı sebebiyle tartışmalar yıllarca sürmüş ve Kardak Krizi ile bu tartışmalar savaşın eşiğine gelmiştir. Türkiye ile Yunanistan'ın 1923 Lozan Antlaşması'nın ve 1947 Paris Barış Antlaşması'nın ilgili maddelerini kendi tezleri ile okuyarak Kardak'ta hak iddia etmesi krizin temel konusu olmuştur. Kardak Krizi'nin kendisi kadar krizin basına yansıması ve basının yaşanan olayı kendi yorumları ile değerlendirmesi krize farklı bir boyut kazandırmıştır. Tarihî sorunlar sürekli olarak kendini birçok noktada gösterirken Kardak Krizi'nin ortaya çıkmasıyla birlikte bu sorunların iki ülke arasında çatışmaya dönüşebilecek kadar önem taşıdığı görülmüştür. Yunan basını Türkiye ile yaşanan bu sorunu Millî mesele haline getirmesi sonucunda Yunanistan'da atmosfer tamamen değişmiş Ege Adaları'nda Türk istilası iddiaları ortaya atılmıştır. Bu iddialara karşı Türk basını da geri kalmayacak şekilde yaşanan olayları gündeme taşımıştır. İki ülke basını böyle bir tutumla sonuç elde edeceğini sanmış ancak tam tersi bir senaryo ile karşılaşmıştır. Savaşın eşiğinden uluslararası sağduyu çağrıları döndürmüş ve iki ülke siyasilerinin Kardak Krizi'nden sonraki tutumları kriz sonrası süreçte Türkiye ve Yunanistan'ın kaderini belirlemede çok büyük rol oynamıştır.
Özet (Çeviri)
The Cardak Crisis arose on 25 December 1995 when a civilian ship called Figen Akat ran aground off the Aegean Sea. This issue has been part of the ongoing Aegean İslands problem between Turkey and Greece. Due to the existence of many rock fragments whose dominance was disputed, the debate continued for years, and the Cardak Crisis and these disputes came to the brink of war. The fact that Turkey and Greece read the relevant articles of the LausanneT reaty of 1923 and the Paris Peace Treaty of 1947 with their own theses and claimed rights to Cardak has been the main subject of the crisis. As much as the Kardak Crisis it self, the coverage of the crisis in the press and the press' own interpretation of the incident gave the crisis a different dimension. While historical troubles on and on manifest themselves in manypoints, with the emergence of the Cardak Crisis, history has shown that the problems are important enough to turn into conflicts between the two countries. As a result of the Greek press making this issue with Turkey a national issue, theatmosphere has completely changed in Greece, raising allegations of Turkish invasion in the Aegean Islands. It has brought to the agenda the incidents that have taken place in the Turkish press to counter these allegations. The two countries' press thought such an attitude would result, but faced the opposite scenario. From the brink of war, international calls for common sense were extinguished, and the attitudes of the two countries' politicians after the Cardak Crisis played a huge role in determining the fate of Turkey and Greece in the post-crisis process.