Sosyal bilgiler eğitiminde oyunların kullanımına ilişkin öğretmen adaylarının görüşleri
Pre-service teachers' opinions regarding the use of game in social education
  1. Tez No: 754568
  2. Yazar: DERYA ÇİNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Sosyal Bilgiler, Öğretim Programı, Oyun, Eğitsel Oyun, Education, Social Studies, Curriculum, Game, Education Game
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın amacı Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı'nda öğrenim gören öğretmen adaylarının sosyal bilgiler eğitiminde oyun kullanımına ilişkin görüşlerini belirlemektir. Bu araştırma mevcut çalışmalardan farklı olarak öğretmen adaylarının oyunların sosyal bilgiler eğitiminde kullanımına ilişkin görüşlerini ortaya koymaktadır. Böylelikle üniversitelerin verdiği eğitimde öğretmen adaylarının farklı materyallere ne derece açık hale getirildiği ve çağın getirdiği dijital dünyanın eğitimde ne derece kullanılabileceği açısından yapılacak yeni çalışmalara kaynak oluşturabilecektir. Aynı zamanda literatürde bu anlamda çalışma bulunmaması araştırmacılara ve yeni çalışmalara veri sağlayacaktır. Bu çalışmanın verileri Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarından sağlanmıştır. Toplamda 36 öğrenci ile görüşülmüştür. Araştırmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiş, verilerin yorumlanmasında betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Yapılan betimsel analiz sonuçlarına göre sosyal bilgiler öğretiminde oyun kullanımına ilişkin görüşler cinsiyete, alınan derslere, sınıf düzeyine, bireysel özelliklere göre farklılık göstermektedir. Yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen veriler ve alt problemler tablolar şeklinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the opinions of candidate teachers who study at Dokuz Eylül University Buca Education Faculty Social Studies Education Department on the use of games in social studies education. This research, unlike existing studies, reveals the opinions of candidate teachers about the use of games in social studies education. Thus, it will be a source for new studies in terms of how the candidate teachers are to different materials in the education given by the universities and to what extent the digital world can be used in education. At the same time, the absence of this kind of studies in the literature will provide data for researchers and new studies. The data of this study were obtained from social studies candidate teachers at Dokuz Eylül University. Totally, 36 students were interviewed. Qualitative research method was adopted in the research, descriptive analysis method was used in the interpretation of the data. According to the results of the descriptive analysis, opinions on the use of games in social studies teaching differ according to gender, courses taken, grade level, and individual characteristics. The data and sub-problems obtained as a result of the interviews are presented in the form of tables.