An investigation into teacher research: Turkish primary EFL teachers' perceptions and engagement
Öğretmen araştırmalarının incelenmesi: Yabancı dil olarak İngilizce öğreten ilkokul öğretmenlerinin araştırma algısı ve araştırmaya katılımları
  1. Tez No: 754648
  2. Yazar: GÜL SEMA KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RANA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil olarak İngilizce öğretimi, ilkokul İngilizce öğretmenleri, dil öğretmeni araştırmaları, öğretmenlerin bilimsel araştırmaya katılım düzeyi, öğretmenlerin bilimsel araştırma algısı, EFL teacher research, primary school EFL teachers, language teacher research, teachers' research engagement, teachers' research perception
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Öğretmenleri eğitim araştırma sürecine dâhil etme fikri, psikolojik alandaki gelişmelerin kapsamını giderek öğrenme sürecine yöneltmesiyle ortaya çıkmıştır. Eğitim araştırmaları, psikolojik araştırmaların dallarından biri iken, davranışçılık ve sınıf odaklı yaklaşımı ile popülerlik kazandıkça ayrı bir alan olarak değerlendirilmeye başlamıştır (Landsheere, 1993). Dil öğrenmeye yönelik artan ilgi, öğretmenlerin araştırmacı olarak rolünü tanımlama ve öğretmen araştırmasının özelliklerine karar verme girişimleri, bu alanların detaylı olarak araştırılmasına neden olmuştur (Borg, 2010; Santa ve Santa, 1995). Bu çalışmanın amacı, ilkokul düzeyinde yabancı dil olarak İngilizce öğreten öğretmenlerin araştırma algılarını ortaya çıkarmak, bilimsel araştırmaları okuma ve araştırma yapma sıklıklarını araştırarak bilimsel araştırmadaki faaliyet düzeylerini ortaya çıkarmaktır. Araştırmanın deseni sıralı açıklayıcı karma yöntem deseni olarak planlanmıştır (Creswell, 2012). Borg'un (2009) altı bölümden oluşan anketi nicel verileri elde etmek için uyarlanmış, nitel veriler için yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Bu araştırmanın örneklemini 2020 - 2021 yılları arasında Hatay ili İskenderun, Payas ve Dörtyol ilçelerinde görev yapan 78 İngilizce öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmanın bulguları öğretmenlerin sınıf içinde yapılan gözlem, farklı eğitsel aktivitelerin nasıl uygulandığı ve öğrencilerin dönütleri, öğrencilerin derse karşı olan tutumlarının ve katılım düzeylerinin gözlemlenmesi gibi aktiviteleri araştırma olarak kabul ettiğini ortaya çıkarmıştır. Ancak araştırmanın, hipotezlerin test edilmesi, veri toplama araçlarının kullanımı, verilerin istatistiksel analizi, çalışmanın yayınlanması gibi bilimsel özellikleri öğretmenler tarafından vurgulansa da sınıf içi aktiviteler kadar önemli oldukları belirtilmemiştir. Bulgulara göre, öğretmenlerin araştırma yapma düzeylerini belirlemelerinde görev yaptıkları kurumun bilimsel araştırmaya bakışı ve tutumu önemli rol oynamaktadır. Bulgular ayrıca öğretmenlerin araştırma yapma motivasyonu, bilimsel araştırma bilgisi ve araştırmaya rehberlik edecek bir danışman ihtiyacı katılımcı öğretmenlerin araştırma yapmalarını belirleyen önemli etkenler olduğunu ortaya çıkarmıştır. Aynı etkenlerin katılımcı öğretmenlerin araştırma yapma ve okuma düzeylerini de belirleyen unsurlar olduğu ortaya konmuştur. Bulgular ışığında çalışma, öğretmen yetiştirme programlarının“araştırmacı öğretmen”rolünün öğrencilere kazandırılması konusunda düzenlemeler yapmasının, kurumsal araştırma kültürünü teşvik etmek için okulların bilimsel araştırma üzerine hizmet içi eğitimler düzenlemesinin ve öğretmenlerin bilimsel araştırmaya katılım düzeyinin artması için kendilerine gereken zamanın tanınmasının yabancı dil olarak İngilizce öğreten öğretmenlerin bilimsel araştırma algılarını ve araştırmaya katılım düzeylerini artırabileceğini önermektedir.
Özet (Çeviri)
The idea of including teachers in the educational research process emerged as the developments in psychology gradually directed its scope to the learning process. While educational research was one of the branches of psychological research, it started to be considered a separate field. It gained popularity with behaviourism and its class-oriented approach (Landsheere, 1993). Increasing interest in language learning, which attempts to define the role of teachers as researchers and to decide on the characteristics of teacher research, has led to these areas being explored in detail (Borg, 2010; Santa and Santa, 1995). Drawing on this, the aim of this study is to reveal the research perceptions of primary school English teachers and their level of engagement in scientific research by investigating the frequency of their reading published research and conducting scientific research. The research design was planned as a sequential explanatory mixed-method strategy (Creswell, 2012). Borg's (2009) six-part questionnaire was adapted to obtain quantitative data, and semi-structured interviews were conducted to acquire qualitative data. The research participants consisted of 78 English teachers working in primary schools in Iskenderun, Payas and Dörtyol in Hatay province. The findings showed that although teachers are aware of the characteristics of scientific research, they have a misconception between conducting educational research and searching for materials and lesson plans or doing observations in the classroom. The attitude of the institution they work in was evidenced to play an essential role in the participant teachers' level of engagement. In addition, teacher-related factors such as motivation, scientific research knowledge, and the need for a consultant are striking factors that determine the extent of teacher participation in research. Research findings implicated that the adjustments in teacher training programs to qualify the students with the teacher-researcher role, providing teachers in-service training on research, and allocating time for research in teachers' schedules are the factors that can increase teachers' level of research awareness and engagement.