Investigation on the contributions of erasmus exchange program to Turkish prospective EFL teachers and the problems encountered during the process
Erasmus değişim programının Türk İngilizce öğretmen adaylarına katkılarının ve program sürecinde karşılaşılan problemlerin incelenmesi
- Tez No: 696575
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞAH KÜLEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Erasmus değişim programı, uluslararası öğrenci hareketliliği, İngilizce öğretmeni adayları, katkılar, problemler, Erasmus exchange program, international student mobility, prospective EFL teachers, contributions, problems
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Günümüzün küreselleşen dünyasında eğitimin dinamikleri her gün değişmektedir. Bloom'un (2008) belirttiği gibi, başarılı bir küreselleşme aşamasında eğitim önemli bir rol almaktadırlar. Uluslararası öğrenci hareketliliği ve yurt dışı eğitim programları İngilizce öğretmeni adaylarının gelişiminde büyük bir etkiye sahip olabilir. Özellikle Avrupa'da 1987'de başlayan ve Türkiye'nin 2004'te katıldığı Erasmus değişim programının yaygınlaşmasıyla birlikte, Türk öğrenciler için yurt dışı eğitim tecrübesi edinmek daha kolay hale gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, Türk ingilizce öğretmen adaylarının Erasmus değişim programının akademik, dil, sosyal, kültürel, kişisel ve kariyer gelişimlerine katkıları hakkındaki görüşlerini; ve Erasmus öncesinde, sırasında, sonrasında karşılaştıkları problemleri araştırmaktır. Bu çalışma ölçüt örneklem yöntemi ile belirlenen 37 İngilizce öğretmen adayının katılımıyla gerçekleşmiştir. Bu çalışmada karma yöntem kullanılmıştır. Önen (2017) tarafından hazırlanan çevrimiçi anket ve yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla nitel ve nicel veriler toplanmıştır. Likert ölçeği, çoktan seçmeli ve derece sıralama sorularından oluşan anketin ikinci bölümü nicel olarak analiz edilerek frekans ve yüzdeler hesaplanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşmelerin içerik analizi için nitel veri analiz programı MAXQDA 2020 kullanılmıştır. Sonuçlar, katılımcıların Erasmus programından özellikle kişisel ve kültürel gelişim açısından yararlandığına inandıklarını ortaya koymuştur. Dil gelişimleri daha çok konuşma becerileri ve akıcılık konusunda gerçekleşmiştir. Aynı zamanda katılımcıların Erasmus sürecinde birçok problem yaşadıkları saptanmıştır. Katılımcılar, Erasmus öncesinde daha fazla problem yaşadıklarını belirtmiştir. Erasmus öncesinde yaşanan temel problemler bilgi eksikliği ve evrak işlerinden kaynaklanırken, Erasmus sırasında genellikle akademik ve finansal problemler yaşanmıştır. Bazı katılımcılar Erasmus hareketliliği sonrasında günlük hayatlarına adapte olmakta zorluk çektiklerini belirtmiştir. Elde edilen bulgular ışığında kurumlara, gelecekte programa katılmayı düşünen öğrencilere ve ileriki araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In today's globalized world, the dynamics of education is changing each day. As Bloom (2008) states, the education plays a vital role in the successful globalization progress. International student mobility and study abroad programs can have a great impact on the development of prospective EFL teachers. Especially with the prevalence of the Erasmus exchange program, which was launched in 1987 in Europe and in which Turkey participated in 2004, it became easier for Turkish students to have study abroad experience. The primary goal of this study was to investigate the perceptions of Turkish prospective EFL teachers regarding the contributions of Erasmus exchange program to their academic, language, social, cultural, personal, and career development as well as the problems that they encountered before, during and after the Erasmus mobility. The study was carried out with the participation of 37 Turkish prospective EFL teachers who were selected through criterion sampling method. The mixed methods design was adopted in the study. Data were collected by means of an online survey developed by Önen (2017) and semistructured interview. The second part of the survey, which consisted of Likert-scale, multiple choice, and rank-order scale questions, was analysed quantitatively in terms of frequencies and percentages. For the content analysis of the semi-structured interviews, a qualitative analysis software called MAXQDA 2020 was used. Results revealed that the participants believed they benefited from the Erasmus program mostly in terms of personal and cultural development. Their language development was mainly related to speaking skills and fluency. It was also found that participants encountered many problems in the Erasmus process. They believed that“pre-Erasmus”was the most problematic process. While the lack of information and paper work were the main problems encountered before the Erasmus,“during the Erasmus process”mainly academic and financial problems were encountered. Some participants experienced“the post-Erasmus syndrome”after the Erasmus mobility. In the light of these findings, suggestions for institutions, future exchange students and further research were presented.