Türkiye'nin cari açık sorununun dış ticaret mevzuatlarıyla ilişkisi: Kayseri ili bazında bir uygulama
The relationship of Turkey's current account deficit problem with foreign trade legislation: An application based on Kayseri province
- Tez No: 754834
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ERKEKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, Faktör Analizi, Kruskal Wallis H Yöntemi, Mann Whitney U testi, Foreign Trade, Factor Analysis, Kruskal Wallis H Method, Mann Whitney U Test
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Gelişmekte olan ülkelerin temel iktisadi sorunlarından biri, kronik cari açık ve bu açığın giderilmesinde uygulanacak politikanın seçimidir. Türkiye ekonomisinde 2001 yılında yaşadığı, tarihinin en büyük ekonomik krizlerden biri olarak nitelendirilen finansal krizden çıkmak amacıyla uygulamaya koyduğu 'Güçlü Ekonomiye Geçiş' programıyla birlikte makroekonomik değişkenler çerçevesinde sağlıklı bir yapıya kavuşmuştur. Uygulanan politikalar sonucunda fiyat istikrarı sağlanmış, makroekonomik değişkenler bağlamında iyileşmeler gözlemlenmiştir. Fakat her ne kadar genel anlamda olumlu sonuçlar gözlense de, uygulanan politikalar ve mevzuatlar sonucunda reel kurun aşırı değerlenmesi beraberinde çeşitli sorunları ortaya çıkarmıştır. Bu sorunlardan en önemlisi cari işlemler açığı olmuştur. Bu noktada cari işlemler açığının en büyük belirleyicisi olan dış ticaret açığına ilişkin dış ticaret mevzuatlarıyla ilgili sorunların tespit edilmesi için Kayseri ilinde faaliyet göstermekte olan mobilya, metal, inşaat yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde anket çalışması yapılmıştır. Bu çalışmada dış ticaret mevzuatları ve uygulanmakta olan politikalarla ilgili öncelikle katılımcıların yanıtlarına göre öncelikle frekans analizi yapılmıştır. Sektörlerdeki dış ticaret ile ilgili faaliyetlerinde yaşanılan sorunların arasında anlamlı farklılık olup olmadığının analizi için ise Kruskal Wallis H yöntemi ve Man U Whitney testleri uygulanmış olup sektörler arasında mevzuatların dil ve anlatımı, uygulanan döviz uygulamaları, kota ve tarife uygulamalarında genel bir sorun yaşanmakta olduğu fakat ihracat teşvikleri, ülke mevzuatlarından kaynaklı sorunlarda, gümrük uygulamalarında sektörler arasında anlamlı farklılıkların olduğu analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the main economic problems of developing countries is the chronic current account deficit and the choice of the policy to be applied to overcome this deficit. With the 'Transition to a Strong Economy' program, which was put into practice in order to get out of the financial crisis, which was described as the one of the biggest economic crisis in the history of the Turkish economy in 2001, it gained a healthy structure within the framework of macroeconomic variables. As a result of the implemented policies, price stability was achieved and improvements were observed in the context of macroeconomic variables. However, although positive results were observed in general, the overvaluation of the real exchange rate as a result of the implemented policies and regulations brought about various problems. The most important of these problems was the current account deficit. At this point, a survey was conducted in the furniture, metal, construction building materials and textile sectors operating in the Kayseri city in order to determine the problems related to foreign trade legislation regarding the foreign trade deficit, which is the biggest determinant of the current account deficit. In this study, primarily, frequency analysis was carried out according to the answers of the participants about foreign trade legislation and the policies being implemented. Kruskal Wallis H method and Man U Whitney tests were applied to analyze whether there is a significant difference between the problems experienced in the activities related to foreign trade in the sectors. It has been analyzed that there are significant differences between sectors in customs practices and problems arising from country legislation.