Türk ve Avrupa Birliği hukukunda kişisel verilerin aktarılması
The transfer of personal data in Turkish and European Union law
- Tez No: 754956
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: kişisel veriler, kişisel verilerin aktarılması, açık rıza, yeterlilik kararı, uygun güvenlik önlemleri, personal data, transfer of personal data, explicit consent, adequacy decisions, appropriate safeguards
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Modern dünyada kişisel verilerimizin sürekli el değiştirmesi, hatta saniyeler içerisinde başka ülkelere aktarılabilmesi olağan bir hâl aldığı gibi, kontrolümüzden çıkan verilerimizin güvenliğinin nasıl temin edileceği endişesi de gitgide büyümektedir. 1970'lerden bu yana farklı ülkeler tarafından düzenlenmiş olsa da kişisel verilerin aktarılması, hâlâ zaman zaman ülkeler arasında sorun olarak kalabilmektedir. Bu nedenle bu çalışmada kişisel verilerin aktarılması kavramına dair Türk ve Avrupa Birliği hukukundaki düzenlemeler incelenmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde temel kavramların tanımlanmasına ve bunların yer aldığı temel düzenlemelere yer verilmiştir. İkinci bölümde kişisel verilerin aktarılmasına dair Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü'nde yer alan düzenlemeler incelenmiştir. Son bölümde ise konuyla ilgili 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu'nda öngörülen düzenlemeler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
While the fact that our personal data is constantly being exchanged and can even be transferred to other countries in a few seconds has become normal in the modern world, the concern about how to ensure the security of personal data that is out of our control is growing. Although it has been regulated by different countries since the 1970s, the transfer of personal data still remains a problem among countries from time to time. For this reason, this thesis analyses the regulations in Turkish and the European Union law regarding the transfer of personal data. This thesis consists of three chapters. In the first chapter, the definitions of basic concepts are placed, as well as fundamental regulations that include concepts thereof. The second chapter discusses the provisions regarding the transfer of personal data considered in The General Data Protection Regulation of the European Union. The provisions stipulated in the Personal Data Protection Law No. 6698 are examined in the last chapter.