Kısıtlı sulama koşullarında yetiştirilen soğanın sulama suyu tuzluluğuna toleranslılığının belirlenmesi
Determination of irrigation water salinity tolerance of onion grown under deficit irrigation conditions
  1. Tez No: 755020
  2. Yazar: ESRA ALTIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURAN YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Enzim aktivitesi, Soğan, Su stresi, Su kullanım randımanı, Enzyme activity, Onion, Water stress, Water use efficiency
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışma ile soğanın (Allium cepa L.) farklı sulama suyu tuzluluğuna ve farklı su kısıtlarına gösterdiği tepkiler fizyolojik ve biyokimyasal açıdan araştırılmıştır. Araştırmada, 0.3 dS/m (T1, kontrol), 2.5 dS/m (T2), 5.0 dS/m (T3), 7.5 dS/m (T4) ve 10.0 dS/m (T5) olmak üzere 5 farklı sulama suyu tuz konsantrasyonu ve tam sulama (S1), %25 su kısıtı (S2) ve %50 su kısıtı (S3) olmak üzere 3 farklı sulama seviyesini içeren toplam 15 deneme konusu tesadüf parsellerinde faktöriyel deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Sulama suyu tuzluluğu soğanda; bitki boyu, toprak üstü yaş ve kuru ağırlıkları, bitki başına yaprak sayısı, gövde çapı, soğan boyu, soğan çapı, membran zararlanması, klorofil-a, klorofil-b, toplam klorofil içerikleri, karotenoid, protein, prolin içeriklerini istatistiki olarak etkilemiştir. Benzer şekilde peroksidaz (POD), katalaz (CAT) ve süperoksit dismutaz (SOD) gibi enzim aktiviteleri de sulama suyu tuzluluğundan istatistiki olarak etkilenmiştir. Sulama seviyesi uygulaması soğanda; gövde çapı, soğan çapı, memmran zararlanması, klorofil-a, klorofil-b, toplam klorofil ve karotenoid içerikleri sonuçları üzerinde önemli istatistiksel farklar oluşturmuştur. Diğer yandan, CAT, POD ve SOD gibi enzim aktiviteleri ile protein içeriği farklı sulama seviyelerinden istatistiki olarak etkilenmiştir. Sonuçta; tuzluluk uygulaması, su stresi uygulamasına göre soğan verimi üzerinde daha fazla olumsuz etki göstermiş olup, soğanın tuzlu sulama suyu ile sulanmasında önemli verim kayıpları yaşanacağı bu çalışma ile net bir şekilde ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the responses of onion (Allium cepa L.) to different irrigation water salinity and different water stress were investigated in terms of physiological and biochemical aspects. In the research, a total of 15 experimental treatments including five different irrigation water salinity (T1, control; T2, 2.5 dS/m; T3, 5.0 dS/m; T4, 7.5 dS/m and T5, 10.0 dS/m) and three different irrigation levels (S1, full irrigation; S2, %25 water deficit and S3, %50 water deficit) were carried out according to the factorial design in randomized plots with three replications. Irrigation water salinity statistically affected parameters such as plant height, above-ground fresh and dry weights, number of leaves per plant, stem diameter, onion length, onion diameter, membrane damage, chlorophyll-a, chlorophyll-b, total chlorophyll contents, carotenoid, protein, proline content in onion. Similarly, enzyme activities such as peroxidase (POD), catalase (CAT) and superoxide dismutase (SOD) were also statistically affected by irrigation water salinity. Irrigation level statistically affected proporties such as stem diameter, onion diameter, membrane damage, chlorophyll-a, chlorophyll-b, total chlorophyll and carotenoid contents. On the other hand, enzyme activities such as CAT, POD and SOD and protein content were statistically affected by different irrigation levels. After all; saline irrigation water application had a more negative effect on onion yield than water stress application, and it has been clearly demonstrated by this study that there will be significant yield losses when irrigating onions with saline irrigation water.