48-72 aylık çocuklarda saldırganlık yönelimi ve öz düzenleme becerileri arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determining the relationship between aggression tendency and self-regulation skills in children aged 48-72 months
  1. Tez No: 755119
  2. Yazar: AYŞE SEVDE SUNA ŞAKA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKADİR KABADAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi dönemde saldırganlık, Saldırganlık yönelimi, Öz düzenleme becerileri, Aggression in preschool period, Aggression tendency, Self-regulation skills
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırma, okul öncesi eğitimi alan 48–72 aylık çocukların saldırganlık yönelimleri ve öz düzenleme becerileri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada ayrıca çocukların öz düzenleme becerileri ve saldırganlık yönelimleri de çeşitli değişkenlere göre incelenmiştir. Bu kapsamda araştırmanın çalışma grubunu Konya ilinde okul öncesi eğitimi alan 200 çocuk oluşturmuştur. Araştırmada çocukla ilgili değişkenler olarak cinsiyet, yaş, kardeş sayısı, doğum sırası, anne çalışma durumu, anne yaşı, anne öğrenim durumu, baba çalışma durumu, baba yaşı, baba öğrenim durumu, ailenin gelir düzeyi, öğretmenin yaşı, öğretmenin çalışma süresi ve öğretmenin mezuniyet durumu ele alınmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla; çocuklar ve onların aileleri hakkındaki bilgilere ulaşabilmek için“Kişisel Bilgi Formu”, çocukların saldırganlık yönelimini değerlendirmek için Kaynak, Kan ve Kurtulmuş (2016) tarafından geliştirilen“36-72 Aylık Çocuklara Yönelik Saldırganlık Yönelim Ölçeği”ve çocukların öz düzenleme becerilerini belirlemek için Bayındır ve Ural (2016) tarafından geliştirilen“Öz Düzenleme Becerileri Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi SPPS 22 paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın betimsel istatistikleri için minimum değer, maksimum değer, aritmetik ortalama ve standart sapma gibi tanımlayıcı istatistikleri hesap edilmiştir. Araştırmada saldırganlık yönelimi ve öz düzenleme becerileri 2 gruplu değişkenlere göre incelemesi yapılırken Mann Whitney U testi; 2'den daha fazla sayıda grup içeren değişkenlere göre incelenirken ise Kruskal Wallis H testi tercih edilmiştir. Ayrıca, saldırganlık yönelimi ve öz düzenleme becerileri arasındaki ilişki korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda okul öncesi çocuklarda saldırganlık yönelimi olarak en fazla“başkalarına yönelik ilişkisel saldırganlık”görülmektedir. Araştırmada 48-72 aylık okul öncesi dönem çocuklarında saldırganlık yöneliminin çocuğun cinsiyetine, yaşına, annenin çalışma durumuna, kardeş sırasına, anne yaşına, baba çalışma durumuna, baba öğrenim durumuna ve ekonomik duruma göre istatistiksel açıdan anlamlı farklılık göstermediği; kardeş sayısına, anne öğrenim durumuna, baba yaşına, öğretmen yaşına, öğretmen çalışma süresine ve öğretmen mezuniyetine göre istatistiksel açıdan anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir (p.05).
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the relationship between aggression tendencies and self-regulation skills of 48-72 months old children who received pre-school education. In the study, children's self-regulation skills and aggression tendencies were also examined according to various variables. In this regard, the study group of the study consisted of 200 children who received pre-school education in Konya. Variables related to children such as gender, age, number of siblings, birth order, mother's employment status, mother's age, mother's education level, father's employment status, father's age, father's education level, family income level, teacher's age, teacher's working time and teacher's graduation status were discussed in the study. In order to collect data in the study,“Personal Information Form”, to obtain necessary information about children and their families,“Aggression Tendency Scale for 36-72 Months-Old Children”developed by Kaynak, Kan and Kurtulmuş (2016), to evaluate children's aggression tendency, and to determine children's self-regulation skills“Self-Regulation Skills Scale”developed by Bayındır and Ural (2016) were used. The analysis of the obtained data was carried out using the SPSS 22 package program. For the descriptive statistics of the study, descriptive statistics such as minimum value, maximum value, arithmetic mean and standard deviation were calculated. While the aggression tendecy and self-regulation skills were examined according to the two-group variables, the Mann Whitney U test was preferred and the Kruskal Wallis H test was preferred while examining the variables including more than two groups. In addition, the relationship between aggression tendency and self-regulation skills was evaluated by correlation analysis. As a result of the study,“relational aggression towards others”was mostly seen as aggression tendency in preschool children. In the study, it was determined that the aggression tendency of 48-72 month-old preschool children did not show a statistically significant difference according to the child's gender, age, mother's employment status, sibling birth order, mother's age, father's employment status, father's education level and economic status, and it was also determined that the aggression tendency of 48-72 month-old preschool children showed a statistically significant difference according to the number of siblings, mother's education level, father's age, teacher's age, teacher's working time and teacher graduation status (p.05).